Pred utakmicu u Ljudskom vrtu
0

ANALIZA / Pet preduslova za uspjeh Želje protiv Maribora

Piše: Edin Isanović
Kao što je poznato, prva utakmica 2. pretkola Lige prvaka između Maribora i Željezničara igrat će se u srijedu naveče u Ljudskom vrtu. Okršaj sa aktuelnim prvacima Slovenije ponudit će pravu istinu o Plavima koji su bili dominantni u protekloj sezoni Premijer lige BiH.

Mogu li navijači Željezničara biti optimistični? Bez dvojbe, Maribor ima izuzetno kavlitetan tim, ali i Željezničar ima svoje adute. Ako žele nastaviti takmičenje u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju Plavi trebaju odigrati dvije najbolje utakmice u sezoni. U nastavku donosim pet preduslova za uspjeh izabranika Amara Osima u prvom meču.

  1. Igrati čvrsto i sigurno

Nogometaši Željezničara u Ljudskom vrtu trebaju biti najbolji do sada, igrati čvrsto i sigurno, bez previše komplikacija. Motivacija i strast za uspjehom moraju biti na najvećem mogućem nivou. Igrači trebaju biti posebno nadahnuti kako bi stigli do pozitivnog rezultata. Ključno je da zajedništvom mogu doći do konačnog cilja. 2. Ne primiti pogodak u ranoj fazi utakmice

Ne bi bilo dobro primiti pogodak u ranoj fazi utakmice zbog samopouzdanja. To bi Slovencima dalo krila, igrali bi drugačije. Nije ugodno kada se u uvodnim minutama primi gol. Posljednjem bedemu tima sa Grbavice aktivno trebaju pomagati i ostali. Vezni red prije svega, sredina treba biti aktivna i u defanzivi. Maribor zna biti opasan iz kontri. Nužna je maksimalna koncentracija i disciplina od prve do posljednje minute.

3. Pristup Maribora

Loš dan Slovenaca, uzrokovan eventualnom prepotencijom i potcjenjivanjem bh. prvaka, nudi veliku priliku. Ukoliko Ljubičasti ne uđu punom snagom, šanse Željezničara rastu. Da podstetimo, stručni štab Maribora ubijeđen je u prolaz dalje. Naglašavaju da su favoriti u ovom meču. Vjeruju da će iz dvomeča izaći kao pobjednici. Ipak, sagledavajući dosadašnji učinak Željezničara, ocjene su zaista pozitivne. Optimizam ima pokriće.

4. Ne pretjerano kvalitetan suparnik

Maribor nije protivnik koji se ne može eliminisati. Teško da će se protiv Željezničara nametnuti ritmom. Za pretpostaviti je da će igrati na polukontre i kontre. Svakako, sreća će bh. predstavniku biti potrebna tokom cijele utakmice, a bilo bi idealno kada bi Plavi prvi poveli na gostujućem terenu. Također, ohrabruje što je Željo pokriven kvalitetnim alternacijama na svim pozicijama.

5. Podrška navijača Željo će imati veliku podršku sa tribina. Pred okršaj sa Slovencima vlada velika euforija, koja izlazi iz okvira i postaje nezgodna. No, bilo bi loše da svi oni kojima je plava boja blizu srca stvore atmosferu pritiska, da stave igračima pretežak teret na leđa. Navijači od igrača očekuju maksimalnu borbenost, očekuju da igraju do krajnjih granica svojih mogućnosti kako bi eliminisali kvalitetnog suparnika. Posebno se uzdaju u Amara Osima, prvog šefa struke i njegove saradnike. Vjeruju da će povući najbolje poteze i na kraju ih obradovati.