Nogomet
13

Znate li ko je Unitedov protivnik Midtjylland?

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Voljom žrijeba Manchester United će u šesnaestini finala Evropske lige igrati protiv Midtjyllanda.

Crveni đavoli su, bez ikakve sumnje, veliki favoriti, a veliki broj navijača Uniteda uopće i ne zna za danski klub.

Tako su internetom krenule kružiti šale, a jedna od originalnijih je ona vezana za samo ime.

"Navijači Manchester Uniteda su oduševljeni što se Evropska liga ne igra prije februara - imat će dovoljno vremena da nauče kako da izgovore Midtjylland", jedan je od Tweetova.

Inače, najbliže našem izgovoru ovog danskog kluba je "mitjuland", a samo ime kluba znači "srednji Jutland" (Jutland je poluotok na kojem je smještena Danska).

Zanimljiva je činjenica da je Midtjylland osnovan u februaru 1999. godine, nepuna četiri mjeseca prije nego što je Manchester United osvojio Ligu prvaka.

Ekipa Louisa van Gaala morat će biti na oprezu s obzirom na to da Midtjyllandu izuzetno odgovaraju engleske ekipe. Od četiri do sada odigrana susreta protiv Engleza danski klub je izgubio samo jednom, a ovog augusta je izbacio Southampton u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

Midtjylland igra na MCH Areni, kapaciteta od samo 11.800 gledalaca, a prvi susret se igra 18. februara od 19 sati, dok je uzvrat na Old Traffordu 25. februara u 21:05.

Tim Sparv, vezni igrač Midtjyllanda i finski reprezentativac je uzbuđen što će imati priliku da igra protiv Uniteda.

"Nestvarno! Stvarno ću igrati protiv Manchester Uniteda, kluba za koji navijam od malena", poručio je Sparv.

Predsjednik kluba Rasmus Ankersen, za razliku od njega, nije baš oduševljen.

"Mi smo mali klub s malim budžetom. Nemamo velike šanse da izbacimo Manchester United, ali ovo nam je veliki izazov. Već smo ove sezone izbacili Southampton i bit ćemo spremni za United", izjavio je Ankersen.