Ikona Premier lige
18

Znate li gdje je čuveni Nolberto Solano danas? Iznenađujućim poslom se vratio u Englesku

D. P.
Solano je ostavio veliki trag u Newcastleu (Foto: EPA-EFE)
Solano je ostavio veliki trag u Newcastleu (Foto: EPA-EFE)
Slavni peruanski nogometaš Nolberto Solano (49) ostavio je dubok trag u engleskoj Premier ligi, a sada se vratio na Ostrvo i to nadomak mjesta gdje je pružao najbolje partije karijere.

Čuveni Peruanac, kojeg smo imali priliku gledati i u dresu Newcastlea protiv Željezničara u kvalifikacijama za Ligu prvaka, karijeru je završio 2012. godine, a u engleskoj Premier ligi upisao je više od 300 nastupa, što je rijedak i hvale vrijedan poduhvat.

Ubjedljivo najveći trag ostavio je u Newcastleu, a igrao je još za Aston Villu, Leicester, West Ham i još nekoliko engleskih i južnoameričkih timova. Upravo je u Engleskoj i završio karijeru, a to je bilo 2012. godine u dresu niželigaša Hartlepoola.

Od tada pa do danas Solano je radio u "tišini", osigurao UEFA Pro trenersku licencu i počeo graditi karijeru trenera. Danas je privukao pažnju nakon što je imenovan na prilično iznenađujući posao.

Bivša ikona Newcastlea novi je trener amaterskog engleskog kluba Blyth Spartans, iz mjesta Blyth koje se nalazi nadomak Newcastlea i tu je došao kako bi bio blizu mjesta najveće slave, gdje je proveo veliki dio života.

Solano je potpisao ugovor na godinu dana s ekipom koja će naredne sezone, vjerovali ili ne, igrati sedmi rang engleskog nogometa. Stoga, zaista čudi njegov dolazak, posebno jer se klub nalazi u vrlo teškoj situaciji.

To je za Solana povratak u engleski nogomet prvi put nakon što se umirovio 2012. godine. Ključnu ulogu u ovom poslu odradio je njegov nekadašnji saigrač i prijatelj Steve Howard, koji je trenutno sportski direktor Blytha.

"Ovo je prekrasan izazov, stvarno sam zadovoljan. Jedan od razloga zašto sam prihvatio posao je način na koji mi je bivši saigrač Steve Howard pokazao ambiciju kluba, što je nešto što volim", rekao je Solano nakon potpisa ugovora.

Od trenerskog iskustva, Solano je pretežno radio u svom Peruu na čelu U-23 reprezentacije, kao asistent seniorskog tima te kao trener Universitarija i Jose Galveza. Jedini inostrani angažman do Blytha bio mu je švedski klub Eskilstuna.