Ćirini Vatreni
31

Zmajevi ipak nisu jedini u regiji osvojili neki trofej, Hrvatska je to uradila još 1996. godine

S. Grebović
Reprezentacija Hrvatske jučer je propustila šansu da se domogne trofeja Lige nacija nakon što su u finalnom meču ovog takmičenja nakon penal ruleta poraženi od Španije.
Bila je to velika šansa da se sjajna generacija Vatrenih predvođena kapitenom Lukom Modrićem konačno okiti jednim trofejom, nakon što su osvojili dvije medalje na prethodna dva Mundijala.

Poznato je kako je naša reprezentacija to uspjela učiniti još prije sedam godina kada smo osvojili pehar namijenjen pobjedniku Kirin kupa u Japanu.

Zmajevi su tada u finalu savladali Japan, a prethodno su u polufinalu bili bolji i od Danaca.

Da je Hrvatska jučer kojim slučajem jučer pak osvojila ovaj trofej, on ne bi bio prvi za ovu selekciju.

Malo je poznato da su Hrvati predvođeni legendarnim strategom Miroslavom Ćirom Blaževićem osvojili Kup kralja Hassana 1996. godine.

Turnir je odigran u Maroku u formatu final foura. Hrvatska je u polufinalu savladala domaćina, nakon čega su u finalnom dvoboju bili bolji od Češke Republike koja je prethodno eliminisala Nigeriju.

Zanimljivo da su Vatreni do obje ove pobjede došli preko svog najjačeg oružja proteklih godina, odnosno nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Penal serija protiv Marokanaca bila je priča za sebe budući da su Hrvati prva tri kaznena udarca promašili, ali su ipak uz veliku dozu sreće i znanja nekako prošli u finale koje su kasnije i osvojili.