Nogomet
0

Zinedine Zidane ambasador katarske kandidature za SP 2022.

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Inicijativni odbor za organizaciju Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine imenovao je legendarnog francuskog nogometaša Zinedinea Zidanea (38) ambasadorom vlastite kandidature.

Novi je to pokušaj ambicioznih Arapa da se nametnu Svjetskoj nogometnoj federaciji (FIFA) u završnoj fazi lobiranja pred određivanje domaćina Svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine. Domaćini obaju turnira svečano će biti određeni drugog decembru ove godine u Zürichu.

Prethodna tri dana katarsku nogometnu infrastrukturu provjeravala je FIFA-ina inspekcija kako bi se uvjerila u kvalitetu kandidature. Katar je spreman uložiti četiri milijarde dolara u izgradnju novih i obnovu postojećih stadiona, koji bi će biti rashlađivani inovativnim klimatizacijskim sistemom.

Još 43 milijarde uložit će u infrastrukturu. Projekti koje budžet uključuje jesu superbrza željeznica, aerodrom i izgradnja grada-satelita za prihvat 200.000 ljudi.

Pretpostavlja se da Katar, mala srednjeistočna država, ima minimalne izglede dobiti domaćinstvo 2022. godine u borbi sa Sjedinjenim Američkim Državama, Australijom, Južnom Korejom i Japanom.

Osim Zidanea, ambasador kandidature još je od ranije legendarni argentinski centarfor Gabriel Batistuta (41), koji je karijeru završio u Kataru, tačnije u Al-Arabiju iz Dohe.