Razgovor velikana
65

Zidane izabrao najbolju utakmicu u karijeri i iznenadio Messija: Malo je onih koji se sjećaju tog meča

H. H.
Zidane i Messi tokom razgovora (Foto: Screenshot)
Zidane i Messi tokom razgovora (Foto: Screenshot)
Legendarni francuski nogometaš Zinedine Zidane izabrao je svoju najbolju utakmicu u karijeri tokom razgovora i intervjua s Lionelom Messijem koji su skupa dali za njemački brend sportske odjeće Adidas.

Dva najveća nogometaša u historiji Adidasovog brenda konačno su se našla oči u oči, te su razgovarali o trenutnom stanju u svijetu nogometa, svojim herojima i još mnogo toga.

U jednom trenutku Messi je upitao Zidanea koju utakmicu smatra najboljom u karijeri, a njegov odggovor je iznenadio Argentinca.

"Teško je odabrati jednu. Ali, da, to je utakmica kada sam igrao za Juve. Meč protiv Ajaxa. Bilo je to polufinale Lige prvaka i pobijedili smo 4:1 u Torinu. Malo je onih koji se sjećaju, ali rekao bih da je ta utakmica", kazao je Zidane.

Messi je dodao da je mislio da će izabrati neku sa Svjetskog prvenstva, no Zidane se ipak odlučio za utakmicu u kojoj je zaista briljirao.

Bio je to susret odigran 23. aprila 1997. Juve je u Amsterdamu pobijedio 2:1 te je u Torinu branio prednost, a upravo je ta utakmica nagovijestila dolazak nogometnog "venzemaljca" na veliku scenu.

Zidane se od dolaska u Juventus na početku mučio s formom, ali ta utakmica pokazala je o kakvom velemajstoru je riječ.

Savršeno je dirigovao sredinom terena i svojim lucidnim potezima dovodio je igrače Ajaxa do ludila. Nakon dvije asistencije, u 80. minuti postigao je jedan od najboljih golova u karijeri kada se poigrao s čuvenim golmanom Edwinom Van der Sarom.

Dvije minute kasnije napustio je teren uz ovacije oduševljenih navijača, a od tog trenutka, u narednih desetak godina vladao je svjetskom nogometnom scenom i ostao upamćen kao jedan od najvećih igrača u historiji.