Prva utakmica finala Kupa BiH
29

Željezničar savladao Široki sa 1:0 i stekao prednost pred revanš

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Željezničar je u srijedu navečer na svojoj Grbavici ugostio ekipu Širokog Brijega u prvom susretu finala Kupa BiH i pobijedio rezultatom 1:0. S ovom prednošću Plavi putuju na revanš koji će se igrati na Pecari.

Početak utakmice je obilježila nešto grublja igra na obje strane. Vrlo često se neko od aktera prvog susreta finala Kupa BiH našao na travnjaku, a ozbiljnijih prilika nije bilo. Kapiten gostujuće ekipe Šilić je u 17. minuti imao dobru priliku, ali je neprecizno izveo slobodan udarac. Dvije minute kasnije je na drugoj strani također iz slobodnog udarca pokušao Zeba, ali bez uspjeha.

Svraka je u 23. minuti napravio odličan prodor po lijevoj strani, ali nakon što je prošao dva igrača Širokobriježana, zaustavio ga je golman Bilobrk. Dvije minute nakon toga sjajna prilika za Široki Brijeg nije iskorištena. Šilić je uposlio Wagnera, ali je Nyema otklonio opasnost. Odmah u nastavku su gosti ponovo zaprijetili, ali gola nije bilo jer je Varea pogodio stativu.

Plavi su u vodstvo došli u 33, minuti. Prvo je Zeba dodao loptu do Bekrića koji je šutirao sa 16 metara, a nakon što se lopta odbila od jednog igrača Širokog Brijega, odlično se snašao Svraka i udarcem glavom je poslao iza leđa Bilobrka.

Nakon postignutog gola, ekipa Amara Osima je zaigrala bolje i stvorila nekoliko dobrih prilika od kojih su najizglednije bile Selimovićeva iz 38. i Bekrićeva iz 41. minute susreta, ali promjene rezultata nije bilo. na odmor se otišlo pri vodstvu domaćih od 1:0.

U nastavku utakmice su prvi zaprijetili igrači Željezničara, tačnije Svraka, ali je nejgov udarac završio pored gola. Gosti su bili blizu izjednačenja u 57. minuti, ali je Gušo zaustavio Wagnerov udarac.

Zbog ofsajda je u 61. poništen gol Svrake.

Nakon dobre akcije domaće ekipe u prilici se našao Čolić u 84. minuti, ali nije pogodio. Do kraja susreta je bilo nekoliko poluprilika, ali se rezultat nije mijenjao. Željezničar je pobijedio rezultatom 1:0. Tu prednost je Osim i priželjkivao prije utakmice, tako da su u taboru Plavih vjerovatno zadovoljni stečenom prednošću pred uzvrat na Pecari.