Medijska sramota
0

Zašto uspjeh Sarajeva nismo pratili na TV-u?

Piše: A. Karadža
Foto: Feđa Krvavac/fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/fotoservis
Iako je susret između Sarajeva i Helsinborga pobudio ogromno interesovanje, kako građana Sarajeva, tako i ostalih građana naše zemlje, niti jedna televizijska kuća nije vršila prijenos utakmice, onemogućivši im uživanje u spektakularnoj utakmici koja se sinoć odigrala na najvećem bh. stadionu.

Kako nam je rekao Mirsad Alihodžić, generalni sekretar FK Sarajevo, ponudu za prijenos utakmice dobili su samo od BHT-a, koji im nije ponudio finansijska sredstva, već samo marketinški prostor, što je bilo neprihvatljivo, pa se od pregovora odustalo.

To je potvrdio i Belmin Karamehmedović, urednik sportske redakcije BHT-a, koji je takvu ponudu opravdao krizom.

"Ovo je godina recesije. Mi smo dali maksimalni marketinški prostor od pet minuta što iznosi, kada se preračuna po našim cijenama, 30 do 40 hiljada maraka", rekao je za Sarajevo-x.com Karamehmedović.

On je dodao da su takvi uslovi ponuđeni i ostalim bh. predstavnicima u evropskim utakmicima, Slaviji, koja je saradnju dogovorila sa RTRS-om, te Širokom koji je na ponudu pristao, pa je BHT vršila prijenos utakmice sa Pecare protiv Šturma.

Iako je BHT javni servis kojem građani plaćaju obaveznu mjesečnu pretplatu, Karamehmedović je rekao da oni nemaju zakonsku obavezu da prenose utakmice klubova, već samo reprezentacije i velikih sportskih takmičenja, i da čak i to nije njihova obaveza, već svih televzija čiji signal pokriva cijelu teritoriju države.

Prijenosa nije bilo ni na Federalnoj televiziji, a kako nam je rekao Zvonimir Jukić, izvršni direktor programa FTV-a, oni ne mogu sami uspostaviti sistem bez ostala dva emitera.

"Naprimjer, Zrinjski koji je prvak BiH ima prijenos na FTV-u, a ne na državnoj televiziji. I zar Zrinjski i Sarajevo treba prenositi FTV, a Slaviju RTRS?", zapitao se Jukić.

On je rekao da se na nivou sistema mora dogovoriti ko će prenositi domaće utakmice i to svih sportova i u kojem sistemu, kako se ne bi upadalo u ovakve zamke.

"Mi smo tražili od Upravnog odbora sistema da uspostavi pravila koje će utakmice prenositi državna, a koje entitetske televizije da bi se izbjegle ovakve zamke i politiziranja. Mi i kad dogovorimo prijenos moramo se dogovoriti sa BHT-om jer ne možemo sami uspostaviti signal", kazao je Jukić za Sarajevo-x.com.

Jukić je dodao i da se u prošlosti dešavala apsurdna situacija da su FTV i BHT činili jedni drugima konkurenciju prilikom otkupa prava prijenosa, podižući cijenu agencijama.

NTV Hayat, koja je prehodnih godina radila prijenose evropskih utakmica FK Sarajeva, ove je godine uskratila svoje gledatelje za to zadovoljstvo.

"Mi prijenos nismo radili iz jednog jedinog razloga. U terminu odigravanja utakmica četvrtkom se na našem programu emituju dvije sponzorske emisije, koje se zbog ugovora ne mogu pomjeriti ili odgoditi, a ja ne mogu tražiti da Sarajevo igra utakmice u pet sati po paklenim vrućinama", rekao je za Sarajevo-x.com Sead Teftedarija, urednik sportske redakcije NTV Hayat.

Napomenuo je da se ipak radi sve što je moguće kako bi se utakmica play-offa Evropske lige emitirala na ovoj televiziji.

Sve televizijske kuće imaće priliku ispraviti svoju grešku i publici omogućiti prijenos još jedne velike utakmice koja će se odigrati u narednih nekoliko sedmica na Koševu.