Neuspješno na kraju
78

Xhaka o utakmici sa Srbijom u Kataru: Imao sam plan i kako reagovati ako se nešto desi

K. H.
Granit Xhaka nakon utakmice protiv Srbije na Svjetskom prvenstvu u Kataru (Foto: EPA-EFE)
Granit Xhaka nakon utakmice protiv Srbije na Svjetskom prvenstvu u Kataru (Foto: EPA-EFE)
Reprezentativac Švicarske Granit Xhaka u dokumentarcu koji je snimljen o ovoj selekciji pričao je o raznim temama, a u regionu opet je u fokus došla izjava o utakmici sa Srbijom, koja se ovaj put igrala na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Xhaka je zbog svog ponašanja često bio na meti kritika tokom karijere, a posebno je to bilo 2018. godine nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji kada je nakon gola protiv Srbije provocirao navijače ove selekcije simbolizirajući orla.

Četiri godine nakon toga, na Mundijalu u Kataru, opet je imao sukob s igračima Srbije na terenu, iako je planirao da ne učestvuje u tome.

"Zadao sam sebi cilj da ostanem pozitivan na terenu. I onda, ako se desi nešto loše, odlučim da samo odem i izbjegnem problem", rekao je Xhaka, no od toga na kraju nije bilo ništa.

Xhaka se tokom susreta, iako je imao potpuno drugi plan, hvatao za međunožje, psovao je na albanskom i poslije utakmice je nastavio s provokacijama.

On je pobjedu proslavio u bijeloj majici s natpisom Jashari i brojem 26 te je tako odao počast kosovskom narodnom heroju Ademu Jashariju, osnivaču Oslobodilačke vojske Kosova koji je ubijen 1998. godine.

"Ponosan sam što igram za Švicarsku, ali moje porijeklo i moja krv su s Kosova. Ne razumijem zašto se o meni pišu negativne stvari. Nije lagano igrati na ovom nivou deset godina", rekao je Xhaka.

On u ovoj sezoni igra kao preporođen za svoj Arsenal i zajedno sa svojim saigračima imat će šansu da na kraju osvoje titulu prvaka. Oni trenutno imaju osam bodova više od Manchester Cityja, s tim da imaju i utakmicu više.