Zvanično
52

Xabi Alonso prvi put u karijeri postao samostalni trener, vodit će njemačkog velikana

K. H.
Xabi Alonso
Xabi Alonso
Proslavljeni španski veznjak Xabi Alonso pronašao je prvi samostalni trenerski angažman i danas je zvanično predstavljen kao novi šef stručnog štaba njemačkog Bayer Leverkusena.

On je potpisao ugovor s klubom do ljeta 2024. godine, a kao novi trener Bayera će biti predstavljen u četvrtak 6. oktobra u 11:30 sati u BayAreni.

Iz kluba su istakli da rastanak s trenerom Gerardom Seoaneom nije bilo lagan i da je u konačnici klub morao napraviti neku promjenu, a kap koja je prelila čašu bila je rana eliminacija iz Kupa Njemačke i činjenica da u Bundesligi nisu ni blizu vrha tabele.

"U liku Xabija Alonsa smo potpisali trenera koji je kao igrač bio potpuni profesionalac svjetske klase, potpisali smo inteligentnog stratega koji je bio jako uspješan u tri najzahtjevnije evropske lige", saopćili su iz kluba.

Alonso je posljednje tri godine radio kao trener druge ekipe Real Sociedada, a prije toga je radio u omladinskom pogonu Real Madrida.

"Poznajem Leverkusen iz vremena u Njemačkoj kao odličan klub, Bayer je uvijek imao sjajne igrače i vidim puno kvalitetnih igrača u trenutnom kadru. U mojim razgovorima s klubom je vrlo brzo postalo jasno da se, unatoč trenutno teškoj situaciji, načelno još uvijek ide ka ambicioznim ciljevima. Jako sam uzbuđen zbog ovog zadatka i siguran da ću opravdati povjerenje", rekao je Alonso.

Xabi Alonso u karijeri je igrao za Liverpool, Real Madrid i Bayern, a kao mlađi nastupao je u Eibaru i Real Sociedadu.