Nogomet
0

Wenger: Ovaj poraz je odraz razočarenja iz Barcelone

Totalsport
Arsene Wenger (Foto: Reuters)
Arsene Wenger (Foto: Reuters)
Menadžer Arsenala Arsene Wenger priznao je nakon poraza njegove ekipe na Old Traffordu od Manchester Uniteda (2-0) u četvrtfinalu FA Cupa kako njegovom sastavu trenutno nedostaje samopouzdanja.

"Moramo nekako prebroditi ovo razdoblje. Mislim da je razočarenje zbog poraza u Barceloni, u utorak u Ligi prvaka, odigralo ulogu i u ovoj utakmici. Moji su igrači imali taj dvoboj s Barcelonom u podsvijesti", tvrdi Wenger.

Podsjećamo, Arsenal je prije dvije sedmice izgubio finale FA Cupa od Birminghama 2-1, a u utorak je u Barceloni izgubio od katalonskog giganta s 3-1 uzvratnu utakmicu osmine finala Lige prvaka, te se oprostio od tog takmičenja, jer je u Londonu pobijedio s 2-1. Sada se Wengerova družina oprostila i od trećeg kup-takmičenja, te joj je ostalo samo prvenstvo Engleske.

"Na Old Traffordu se vidjelo da s nama nešto nije u redu. Ne po pitanju truda, već po pitanju samopouzdanja. No, u sljedeće dvije sedmice moramo riješiti pitanja koja nas trenutno muče i pronaći našu snagu. Vjerujem da to možemo učiniti. Ovo je jako dobar ispit naših mogućnosti. Treba nam brza reakcija. Nemam zamjerki na zalaganje mojih igrača. No, trenutno nam ne polaze stvari od ruke. Igrači trebaju bodriti jedan drugog i trebamo iz ove situacije izaći još jači", kaže Wenger.

Naglasio je i odličnu večer Unitedovog golmana Edwina van der Sara, te jedan grub start Paula Scholesa.

"Svake sedmice je protiv nas neki golman igrač utakmice. Ovo je bila čudna utakmica. Mi smo igrali dobro i kontrolisali utakmicu, a Manchester United je zabio iz prve šanse na utakmici. Utakmica se odvijala prema njihovim željama, bili su moćni u kontranapadima i efikasni ispred gola. Igralište je bilo dobro, sudija je bio dobar, jedino je Scholes bio loš", zaključio je Wenger.

Menadžer ''crvenih vragova'' Alex Ferguson pohvalio je, poput Wengera, svog golmana.

"Van der Sar je bio fantastičan. Prošle sedmice je protiv Liverpoola pogriješio kod jednog njihovog gola, ali u ovoj utakmici je sve vratio s kamatama. Nisu u pitanju samo njegove intervencije, već mirnoća koju prenosi na sve svoje saigrače", kazao je Ferguson.

"Naravno da su utakmice protiv Arsenala uvijek nešto posebno. Iskreno govoreći, Arsenal je imao možda i više prilika, ali imali smo i mi svoje, pogotovo u drugom poluvremenu, koje smo odigrali jako dobro", dodao je.

Inače, pogotke za Manchester United postigli su Brazilac Fabio da Silva u 28. i Wayne Rooney u 49. minuti. U 46. je minuti Fabija zamijenio ekvadorski desnokrilni igrač Antonio Valencia, nastupivši tako prvi put nakon petomjesečne pauze zbog teške povrede skočnog zgloba.

"Sjajno je što se vratio u tim, on donosi veliku razliku u naš sastav. U pitanju je sjajan, izvanredan igrač", zaključio je Ferguson.