Nakon burne prošlosti
0

Vidić: Sportisti mogu popraviti imidž Srbije

Sarajevo-x.com
Nemanja Vidić
Nemanja Vidić
Srbijanski reprezentativac i igrač Manchester Uniteda, Nemanja Vidić, uvjeren je kako sport i sportisti mogu popraviti ugled Srbije nakon rata u bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih u kojem je poginulo najmanje 130.000 ljudi.

Hapšenje ratnog zločinca Ratka Mladića zbog zločina protiv čovječnosti je otvorilo stare rane, dok je hapšenje drugog zločinca, Gorana Hadžića, još jedan podsjetnik na užasno poglavlje u balkanskoj historiji.

Srbija se grčevito bori da se oslobodi epiteta agresora, a njihovi navijači ne pomažu u tome. Nasilništvo na fudbalskim terenima i van njih, uključujući utakmicu sa Italijom u oktobru prošle godine, Srbiji nisu donijeli ništa dobro.

Vidić je rekao da Srbiju u dobrom svjetlu predstavljaju uglavnom teniseri, osvajači Davis Cupa Viktor Troicki, Janko Tipsarević, Nenad Zimonjić i svjetski broj jedan, Novak Đoković.

Srbija dugo vremena nije imala dobru reputaciju, ali je u posljednjih pet godina su sportisti učinili mnogo kako bi se to promijenilo, smatra Vidić.

"Nakon osvajanja Davis Cupa, ljudi su počeli pozitivno pričati o Srbiji. Dugo vremena je moja zemlja imala lošu reputaciju, ali u posljednjih pet godina se to počelo mijenjeti. Sportisti Srbiju predstavljaju na pravi način. Sport spaja ljude. To je isto kao i kada Engleska postigne neki značajan uspjeh. Kada igrate za svoju zemlju i zastavu, to je najbolji trenutak u vašem životu. To je ujedno i velika odgovornost, tako da svoju zemlju morate predstavljati na najbolji mogući način", rekao je Vidić.

Srbijanski defanzivac je mnogo postigao otkako je prije pet godina stigao u Manchester United iz moskovskog Spartaka u transferu vrijednom 7 miliona funti. Danas on pripada u sam vrh najboljih odbrambenih igrača na svijetu. Unitedovom odbranom je "komandovao" i protekle sezone kada je ovaj klub osvojio Premier ligu.