Gostovao kod Ferdinanda
55

Vidić o turbulentnom djetinjstvu: Rat u BiH nije bio daleko od mene, a i NATO je bombardovao Srbiju

N. K.
Nemanja Vidić (Foto: Screenshot)
Nemanja Vidić (Foto: Screenshot)
Penzionisani srbijanski nogometaš Nemanja Vidić (41) gostovao je u emisiji kod bivšeg saigrača iz Manchester Uniteda Rija Ferdinanda.

Vidić se tom prilikom prisjetio brojnih anegdota iz svoje karijere, a govorio je i o ratnim vremenima.

"Bilo je mnogo turbulencija tokom mojeg djetinjstva. Rođen sam 1981., a 10 godina kasnije bio je rat u Bosni i Hercegovini. To nije bilo daleko od moje kuće, možda nekih 150 kilometara. Nisam ga osjetio, nije se odvijao u mom gradu niti u Srbiji. Bio sam premali i nisam to osjetio. Kasnije, kada nas je bombardovao NATO, to je utjecalo na mene. Bio sam u Crvenoj zvezdi, nisam mogao igrati nogomet i morao sam se vratiti u svoje mjesto Užice. Bilo je strašno. Jednom su ljudi došli u kamp i rekli nam da idemo kući jer bi moglo biti problema. Nisu nam mogli garantovati sigurnost. Iduća dva mjeseca bila su veoma strašna, nismo imali pojma što će se dogoditi", pričao je Vidić pa dodao:

"Zaista je to bilo strašno. Međutim, zvuči ludo kada to kažem, ali nakon mjesec dana naučite živjeti s time. Tražite način kako igrati nogomet s društvom, izaći pred zgradu i družiti se s prijateljima. Ipak, i dalje razmišljate kada će sve to završiti. Sve je to utjecalo na moj karakter. Kada imaš priliku napraviti nešto, to treba učiniti na najbolji mogući način. Imate li priliku otići u Manchester United, najveći klub svijeta, i tamo se dokažete, nemojte trošiti ni sekundu na gluposti. Možda sam radio gluposti u Moskvi ili Srbija, ali kasnije sam shvatio."

Nekadašnji Unitedov štoper se prisjetio kako je 2006. godine stigao u engleski klub iz moskovskog Spartaka te da je bio blizu transfera u Liverpool.

"Došao sam iz Rusije gdje u decembru nema treniranja jer je prehladno. Rekao sam treneru da su mi potrebne pripreme jer nisam bio spreman i nisam mogao igrati. Sjećam se prvog treninga. Igrao sam protiv Giggsa, Cristiana Ronalda, Sahe, Rooneyja... Vau! Bila je to noćna mora. Udarao sam ih cijeli trening, ne zato što sam htio, već zato što ih nisam mogao sustići. Bili su prebrzi. Svađao sam se s Giggsom nakon tri treninga. Bio je ljut na mene, govorio je: 'Dodaj loptu, moraš brže igrati.' Smijao sam mu se i rekao: 'Daj, čovječe, ne mogu se pomaknuti.' Došao sam u isto vrijeme kao i Patrice Evra. Prvih šest mjeseci bilo je zaista teško".

Vidić je u Manchester Unitedu kasnije igrao osam godina te upisao 300 nastupa za jedan od najvećih klubova na svijetu.