Nakon otkaza
7

Ventura: Imao sam osjećaj pripadnosti i ponosa, ne može biti kriva jedna osoba

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši selektor reprezentacije Italije Giampiero Ventura rekao je da žali zbog neuspjeha u baražu za Svjetsko prvenenstvo u kojem su Azzurri prvi put nakon 60 godina ostali bez plasmana na smotru najboljih.

Ventura je odmah nakon baraža dobio otkaz, a kako je kazao, radio je na pripremi mlađih igrača za naredni period koji dolazi.

"Ovo su bili teški dani, oni s velikom tugom. Osjećam se prazno od trenutka kada se nismo kvalifikovali na Svjetsko prvenstvo, a treniranje reprezentacije Italije dalo mi je osjećaj pripadnosti i ponosa koji nikada ranije u svojoj karijeri nisam osjetio. Dao sam sve od sebe i radio iskreno i profesionalno. Nisam ispunio cilj, ali sam trenirao grupu igrača kojima se nikada neću prestati zahvaljivati. Radio sam na pripremi mlađih igrača za iskorak koji mogu učiniti boljim naš nogometni put kojim idemo", kazao je Ventura.

Nakon toga, on je rekao da selektor ne može biti jedini krivac za neuspjeh koji se dogodio.

"U nogometu, pobjeda je uvijek zasluga svih ljudi, a u isto vrijeme, za poraz i ono najgore, ne može biti kriva samo jedna osoba. U trenutku neuspjeha se moraju dati mnogi odgovori. Sada, kada opet počnem s treniranjem, bit ću najveći talijanski navijač i nadam se da će ih moj nasljednik vratiti gdje pripadaju", završio je Ventura.

Podsjećamo, Italija je u prvom meču protiv Švdeske izgubila rezultatom 1:0, a u uzvratnom susretu na San Siru odigrali su susret bez pogodaka zbog čega se nisu plasirali na Mundijal naredne godine u Rusiji.