Velikan Serie A
6

Veliki Antonio Di Natale otkrio: Odbio sam Juventus, a za Napoli nisam smio igrati

K. H.
Antonio Di Natale (Foto: EPA-EFE)
Antonio Di Natale (Foto: EPA-EFE)
Legendarni italijanski napadač Antonio Di Natale kaže kako nikada nije mogao obući dres Napolija, kluba iz rodnog grada Napulja, jer se ne bi mogao nositi s pritiskom, a da je također odbio i ponudu Juventusa tokom karijere.

Di Natale je karijeru počeo u Empoliju 1996. godine i do 2004. godine je igrao u ovom klubu, a onda je do 2016. godine bio napadač Udinesea u kojem se afirmisao kao jedan od najboljih napadača u Italiji.

Kako kaže, na kraju karijere mu je pomoglo to što je shvatio govor tijela i glave da više nema snage da se bavi nogometom.

"Šest mjeseci prije nego sam okačio kopačke o klin shvatio sam da je vrijeme da stanem. Kada su glava i tijelo počeli da im šalju jasne signale, rekao sam da je to kraj i samo mi je olakšalo da kažem 'zbogom' nogometu. Igrao sma Seriju A jako dugo, neki su igrali više od mene, ali ono što sam ja uradio je u neku ruku teže jer sam najbolje postigao u posljednjih desetak godina karijere. I poslije 30. rođendana znao sam postići barem 20 pogodaka u nekoliko sezona", kazao je Di Natale.

Nakon toga, otkrio je da nikada nije mogao igrati za Napoli jer bi to bio veliki teret za njega.

"Napulj sam napustio mlad, gotovo kao dijete. Nikada nisam zaigrao za Napoli jer znam da bi mi to bio veliki teret jer ako stvari krenu po zlu, život u gradu gdje te prepoznaju bi bio sigurno težak i kompikovan. Neko bi možda našao snagu da se izbori s tim, ali ja ne bih. Napulj je prelijep grad i sada bih se mogao vratiti, ljudi me znaju, a tamo imam i familiju. Navijač sam Napolija i uvijek ću to biti", ističe ovaj legendarni napadač.

Di Natale ističe da je uvijek birao srcem i da je jednom prilikom čak odbio prelazak u Juventus.

"Uvijek sam birao srcem i nikada nisam išao za novcem. Jednom prilikom su mi rekli da imam mogućnost otići u Juventus, a tamo ne bih zaradio više novca nego u Udineseu. Mojoj porodici je bilo lijepo u Udinama, a lično sam i ja htio završiti karijeru u tom klubu. Preko agenta sam se zahvalio Juventusu i sve je bilo gotovo u roku od nekoliko minuta", kazao je legendarni Di Natale koji je rekao da nakon kraja karijere nije ostao živjeti u Udinama.

Na kraju, ističe da ne žali niti za jednim potezom u karijeri, osim za nekim situacijama iz igre koji su sastavni dio sporta.

"Ne žalim ni zbog jednog poteza u karijeri, bilo je tu mnogo toga, velikih promašaja, kao što je onaj iz penala u četvrtfinalu Evropskog prvenstva 2008. godine protiv Španije, zbog čega smo ispali, ali sam sve nadoknadio četiri godine poslije jer sam protiv Španaca postigao prelijep pogodak u grupnoj fazi. Bilo mi je teško nakon 2008. godine, ali uspio sam nadoknaditi to", kaže Di Natale.