Ceremonija 29. novembra
144

Velika nogometna imena lobiraju da Benzema dobije Zlatnu loptu

E. B.
Karim Benzema
Karim Benzema
Ceremonija dodjele Zlatne lopte bit će održana 29. novembra u Parizu, a ovo će biti prvi put u posljednjih dvadesetak godina da nema izrazitog favorita za nagradu.
Među favoritima za najprestižniju nagradu su Lionel Messi, Robert Lewandowski i Jorginho, no brojna velika nogometna imena lobiraju da se Zlatna lopta dodijeli Karimu Benzemi.

"Ove sezone nema jasnog favorita. Kada je upitanju individualni učinak i konstantnost, Benzema je na samom vrhu", poručio je Arsene Wenger.

Sa njim se slaže i nekadašnji Benzemin trener Zinedine Zidane.

"Benzema je na samom vrhu. Imao sam tu čast trenirati ga. Njemu bih dao Zlatnu loptu, on je zaslužuje", rekao je Zidane.

Karim Benzema i Zinedine Zidane (Foto: EPA-EFE)
Karim Benzema i Zinedine Zidane (Foto: EPA-EFE)

Još jedna legenda Reala je na Benzeminoj strani.

"Čak i da on igra za neki drugi tim, ja bih bio za to da on dobije Zlatnu loptu. On je najbolji među najboljim", poručio je Roberto Carlos.

Čak i aktivni nogometaši smatraju da je Benzema zaslužio nagradu.

"Desetak godina je 'devetka' Reala, zar treba išta više reći o njemu? On zaslužuje Zlatnu loptu i nadam se da će je dobiti", rekao je Riyad Mahrez.

Benzemu je u najuži krug kandidata svrstao i Lionel Messi, a najveći kompliment Francuz je dobio od Cristiana Ronalda.

"Bez ikakve sumnje moj favorit za Zlatnu loptu je benzema. On je najbolji napadač svijeta, na brutalnom je nivou desetak godina i, prije svega, šampion", rekao je Benzemin nekadašnji saigrač.