Wwin liga BiH
1.1k

Velež slavio u derbiju protiv Željezničara i produžio teške dane na Grbavici

D. P.
Derbi u sjajnoj atmosferi na Grbavici (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Nogometaši Veleža slavili su u derbiju 24. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine protiv Željezničara na Grbavici rezultatom 1:0 te tako produbili krizu Plavih, a istovremeno nastavili borbu za Evropu.
Dva tima u derbi ušla su s istim ciljem, ali s potpuno drugačijim ambicijama s obzirom na plasman na tabeli. Dok se Velež bori za izlazak u Evropu, Plavi su pri samom dnu što je situacija koja se decenijama nije viđala na Grbavici.

Velež je nešto konkretnije i opasnije ušao u prvo poluvrijeme, ali većih prilika nije bilo. Prvu šansu imao je Željezničar u 12. minuti, ali je Sulejman Krpić glavom šutirao pored gola.

Odgovorio je Asmir Suljić koji je u 23. minuti šutirao s distance preko gola Željezničara. Uslijedile su minute koje su u potpunosti pripale Željezničaru.

Najbolju priliku u prvom poluvremenu Željezničar je imao u 33. minuti, Samir Radovac izlazi gotovo sam pred Osmana Hadžikića, ali golman Veleža divno brani i izbacuje loptu u korner.

Četiri minute kasnije nova dobra prilika za Željezničar. Aleksandar Boljević je iskosa s lijeve strane šutirao prizemnim udarcem, ali golman Hadžikić ponovo brani.

Mogli su Plavi povesti i iz slobodnog udarca Boljevića u 41. minuti, ali je lopta prošla pored gola. Rezultatom 0:0 otišlo se na odmor.

Na startu drugog poluvremena nije bilo uzbuđenja. Dok se igralo pretežno na sredini terena, jedan trenutak odlučio je utakmicu.

Igrao se 54. minut kada je Nermin Haskić ubacio s desne strane, a rezervista Dino Halilović postiže gol udarcem u donji lijevi ugao gola Željezničara. Golman Vedad Muftić bio je nemoćan.

Uslijedio je veliki pritisak Željezničara, ali kako je ostajalo sve manje vremena za Plave, tako je i igra bila nesigurnija jer se veliki pritisak uvukao u noge igrača.

U 71. minuti Andrija Drljo se namjestio na lijevu nogu, ali je njegov šut s vrha šesnaesterca otišao preko gola.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao pa je tako Velež došao do velike pobjede u borbi za Evropu. Rođeni sada imaju 42 boda na trećem mjestu, četiri više od Sloge te pet više od Sarajeva.

S druge strane, Željezničar je na pretposljednjem mjestu s 23 boda, koliko ima i Tuzla City, prvi tim iznad zone ispadanja.

U narednom kolu Željezničar gostuje Slogi Meridian, dok će Velež na svom terenu u još jednom derbiju dočekati Borac.

Rezultat i strijelac:

Željezničar - Velež 0:1 (Halilović 54')

Tabela: