Nogomet
0

Ususret Mundijalu: Turnir 1978. godine u Argentini upamćen po spornim detaljima

Anadolija
Jedanaesto Svjetsko fudbalsko prvenstvo odigrano je 1978. godine u Argentini, a fudbalska svjetska javnost je taj šampionat upamtila po nizu spornih detalja i zavjera, a ne po dobroj igri i golovima.
Foto: AFP
Foto: AFP

Iznenadnom odlukom FIFA-e SP 1978. godine igralo se u Argentini na čelu koje se nalazila vojna diktatura. Brojne zemlje su protestirale zbog takve odluke, a najveće zvijezde Holandije John Kruyff i Njemačke Paul Breitner u znak protesta nisu ni išli u Argentinu.

Prvenstvo je kao i prethodno igrano u dvije grupne faze, a pobjednici druge grupne faze su igrali finale. Učestvovalo je 16 reprezentacija. Pored domaćina Argentine i prvaka Zapadne Njemačke, nastupili su još i Tunis, Iran, Australija, Francuska, Mađarska, Italija, Holandija, Poljska, Škotska, Španija, Švicarska, Meksiko, Brazil i Peru.

Argentina je predvođena napadačem Marijom Kampesom osvojila prvu titulu prvaka svijeta. Gaučosi su u finalu slavili pobjedu rezultatom 3-1 nad Holandijom. Ovaj meč je igran na stadionu Monumental Antonio Vespuci u Buenos Airesu, a posmatrala su ga 71.483 gledaoca. U susretu za treće mjesto Brazil je sa 2:1 pobijedio Italiju.

Na 38 odigranih utakmica postignuto je ukupno 108 golova, a Argentina i Holandija su bile i najefikasnije ekipe sa po 15 golova u protivničkim mrežama.  

Foto: AFP
Foto: AFP

Argentinski napadač Kampes predvodio je listu strijelaca sa šest golova, a slijedili ga sa po pet golova Peruanac Teofilo Cubillas i Holanđanin Rob Rensenbrink.

Brojne teorije zavjere vezuju se za SP u Argentini, a brojni su oni koji i danas osporavaju titulu domaćinima. Naime, Argentina je sve utakmice igrala u nočnom terminu i znala je ostale rezultate u grupi. FIFA je nakon tog prvenstva uvela pravilo da se odlučujuće utakmice u grupama igraju u istim terminima.

Odlučujuća pobjeda Argentine u drugoj grupnoj fazi nad Peruom i danas je teme rasprava. Gaučosi i Brazil su imali isti broj bodova pred posljednji meč. Brazil je pobjedom nad Poljskom stigao do gol razlike od +5, a Argentina je s tim saznanjem izašla na teren i sa 6-0 pobijedila Peru i tako izborila plasman u finale. Brojne su tvrdnje da se radilo o namještenoj utakmici, a nerijetki su oni koji vjeruju da je ključnu ulogu u svemu imao peruanski golman, koji je bio porijeklom iz Argentine.

Još jedna utakmica sa SP 1978. godine u Argentini koju svjetska javnost pamti po sumnjivom ishodu je i meč Brazila i Švedske, koji je igran na stadionu Mardal Plata. Pri rezultatu 1:1 Brazil je i 90. minuti izborio korner, koji je rezultirao pogotkom Zicoa. Tada na scenu stupa velški sudija Clive Thomas koji je na iznenađenje svih, pa i Šveđana poništio gol sa obrazloženjem da je vrijeme utakmice isteklo u momentu kada je lopta bila u zraku.