Nogomet
0

Ulicama Kaunasa sa bh. tifozama

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Najvažnija utakmica naše fudbalske reprezentacije okupit će brojne vatrene navijače na stadionu u Kaunasu. Sa grupom bh. tifoza koji su danas stigli u Litvaniju imali smo priliku barem malo upoznati ovaj lijepi grad.

Kaunas je drugi po veličini grad u Litvaniji, ali i historijski centar ekonomskog, akademskog i kulturnog života. Glavni je grad distrikta Kaunas, a leži na dvije najveće litvanske rijeke, Nemunas i Neris, i u blizini najvećeg umjetnog jezera u toj zemlji.

Grad ime Kaunas koristi od 1940. godine. Legenda kaže da su ga osnovali stari Rimljani koje je predvodio Palemon, a on je zajedno sa svoja tri sina Barcusom, Kunasom i Sperus pobjegao iz Rima strahujući od vladara Nera. Doputovali su sve do daleke Litvanije, a nakon očeve smrti sinovi su podijelili zemlju. Kunas je dobio onaj dio na kojem se danas nalazi grad Kaunsa. Na mjestu gdje se spajaju dvije rijeke izgradio je tvrđavu, te je grad koji je tu iznikao po njemu dobio i ime.

Grad se prostire na 15.700 hektara, od čega na 8.329 hektara leže parkovi, šumarci, vrtovi i poljoprivredna područja.

Danas je skoro 94 posto stanovništva koje se izjašnjava kao Litvanci. Zbog toga je Kaunas grad sa najviše Litvanaca u cijeloj zemlji. Nešto manje od 4 posto je Rusa, te 0,4 posto Litvanaca i Poljaka, 0,2 posto Bjelorusa i 1,6 posto ostalih.

Gradonačelnik Kaunasa od 2011. godine je Andrius Kupčinskas.

U ovom gradu postoji više sportskih klubova, poput fudbalskog kluba LFLS Kaunas, istoimenog bejzbol kluba, slavnog košarkaškog kluba Žalgiris, a veoma popularan sport je i hokej na ledu.

Osim toga, Kaunas slovi i kao grad studenata jer u njegovim univerzitetima studira oko 50.000 osoba.

U oblasti kulture grad je poznat po festivalu džeza, operete, fotografije, te muzike.