Nogomet
0

UEFA potvrdila kaznu Demirelu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Golman turske nogometne reprezentacije Volkan Demirel propustit će polufinalnu utakmicu Evropskog prvenstva protiv Njemačke, potvrdila je UEFA.

Demirel je u meču trećeg kola prve faze sa Češkom dobio crveni karton jer je udario Jana Kolera u posljednjem minutu utakmice, pri vodstvu svog tima od 3:2. UEFA je odbila žalbu Turskog nogometnog saveza i potvrdila Demirelu kaznu od dva meča.

Otežavajuću okolnost predstavljalo je Demirelovo ponašanje nakon isključenja - on je odbio da ode u svlačionicu, već je sjeo na klupu za rezervne igrače svog tima.

Umesto njega na golu će ponovo stajati veteran Ruštu Redžber, junak četvrtfinale penal-pobjede nad Hrvatskom. Redžber je u tom meču bio direktni krivac za vodeći gol Hrvata, koji je Ivan Klasnić postigao u 119. minutu, ali je nakon šokantnog izjednačenja u nadoknadi drugog produžetka savladan samo jednom iz četiri pokušaja u penal-seriji.

Redžberu će meč sa Njemačkom, koji se igra u srijedu uvečer u Baselu, biti 118. nastup za selekciju Turske.

UEFA je dodatno kaznila Nogometni savez Turske sa 44.000 švicarskih franaka zbog nesportskog ponašanja turskih navijača, igrača i funkcionera reprezentacije na prethodnim utakmicama.

Turci će u meču sa Njemačkom igrati bez suspendovanih Tundžaja Šanlija, Arde Turana i Emrea Ašika, a zbog povreda će iz ekipe najvjerovatnije izostati Emre Ginger, Nihat Kahveči, Servet Četin, Emre Belozolu, Tumer Metin i Ajhan Akman.