Nogomet
0

UEFA odbila minutu šutnje za žrtve napada u Istanbulu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Vrhovno fudbalsko tijelo u Evropi UEFA odbilo je održati minutu šutnje za žrtve terorističkog napada na aerodromu Ataturk u Istanbulu.

U objašnjenju koje su dali ističu kako "napad nema direktne veze sa fudbalom" ističući da minute šutnje održavaju kada je riječ o tragedijama koje su "direktno povezane s fudbalom, timovima, zemljama ili domaćinima fudbalskih takmičenja".

Turska je svoje takmičenje na Euru završila u grupnoj fazi te se stoga da zaključiti kako u UEFA-i ne smatraju da je "zaslužila" minutu šutnje prije početka večerašnje utakmice između Portugala i Poljske.

Ipak, suprotno ovoj odluci, UEFA je prošle godine upriličila minute šutnje kada su teroristički napadi izvedeni u Parizu. Uz to su i svi timovi u evropskim takmičenjima nosili crni povez na ruci kako bi odali počast pariskim žrtvama.

Tada su u saopćenju za javnost poručili kako žele izraziti "riječi podrške i solidarnosti Francuskoj i svima koji su pogođeni ovim strašnim činom".

Posljednja odluka UEFA-e podigla je tenzije na društvenim mrežama čiji korisnici ističu kako je i Turska jedna od zemalja učesnica Eura 2016 i da bi bila mnogo bolja ideja da se jednako odala počast i ponudila riječ utjehe i ovoj zemlji i porodicama stradalih.

Najmanje 42 osobe su poginule, a 130 ih je ranjeno u utorak navečer u terorističkim napadima na aerodrom Ataturk u Istanbulu, najmnogoljudnijem gradu u Turskoj. Ovi napadi imaju mnoštvo sličnosti s onima izvedenim u Briselu u martu ove godine.