Svijet
28

Među žrtvama napada u Istanbulu najviše Turaka, dokazi upućuju na IDIL

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Među žrtavama sinoćnjeg samoubilačkog bombaškog napada na međunarodnom aerodromu Ataturk u Istanbulu najviše je turskih državljana, ali među mrtvima ima i stranaca, izjavio je turski zvaničnik.

Zvaničnik nije mogao saopćiti preciznije detalje o nacionalnosti poginulih ili ranjenih.

U napadu na najveći i najprometniji aerodrom u Turskoj poginulo je 36, a ranjeno 150 ljudi. Turski premijer Binali Yildirim navodi da prvi znakovi ukazuju da je riječ o napadu takozvane Islamske države.

Ovo je najsmrtonosniji od četiri teroristička napada u Istanbulu od početka godine, od kojih su za dva odgovorni pripadnici IDIL-a, a za jedan je odgovornost preuzela kurdska militantna organizacija.

Iako zasad niko direktno nije preuzeo odgovornost za sinoćnji napad, "dokazi upućuju na IDIL", rekao je premijer Yildirim po dolasku na mjesto nesreće.

Podsjećamo, najmanje dvije eksplozije su odjeknule na aerodromu Ataturk u Istanbulu u Turskoj. Najmanje 36 osoba je poginulo, a 150 ih je ranjeno, prenijeli su turski mediji. Turski mediji su naveli da je PKK odbila preuzeti odgovornost za napad direktno okrivljujući IDIL. Tek će istragom biti utvrđeno ko su napadači, odakle su došli te da li su samo inspirirani IDIL-ovom ideologijom ili su borci pod direktnom kontrolom IDIL-a.

Jednog napadača policija je ubila prije nego što je aktivirao eksploziv, a prije eksplozija čuli su se pucnji. Prema posljednjim informacijama, u napadima nema povrijeđenih ili poginulih bh. državljana.