Nogomet
24

Analiza / U kakvoj formi Zmajevi dočekuju meč sa Grcima?

Piše: O. T.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Reprezentacija Bosne i Hercegovine naredne nedjelje gostuje Grčkoj u okviru 4. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se 2018. godine igrati u Rusiji. Ne računajući igrače sa šireg spiska (Samir Memišević, Dario Dumić, Haris Duljević i Tomislav Tomić), selektor Mehmed Baždarević računa na 24 igrača čiju smo formu analizirali gledajući broj odigranih mečeva, učinak, kao i mjesto u formaciji.

Selektor najviše može biti zadovoljan formom ofanzivnih igrača, posebno formom kapitena Edina Džeke koji dijeli prvo mjesto na listi najboljih strijelaca Serije A.

U odnosu na spisak za mečeve protiv Belgije i Kipra, na spisku se ne nalaze golman Jasmin Burić (Lech Poznan), desni bek Mateo Sušić (Sheriff Tiraspol), štoper Marin Aničić (Astana) i veznjak Mario Vrančić (Darmstadt).

Od navedenih samo je Aničić bio planiran za ovaj spisak, ali je otkazao zbog povrede. Na spisku se trebao naći i veznjak Rennesa Sanjin Prcić koji je također povrijeđen.

Golmani

Asmir Begović

Prvi golman reprezentacije Asmir Begović (29) u ovoj sezoni je skupio 300 minuta na golu Chelseaja braneći u tri utakmice English Football League Cupa. U tom periodu primio je pet golova od Bristol Roversa (Chelsea slavio sa 3:2), Leicestera (Chelsea nakon produžetaka slavio sa 4:2) i West Hama (Chelsea poražen sa 2:1). Posljednji ligaški meč za Plavce Begović je zabilježio 11. maja ove godine u remiju sa Liverpoolom (1:1), a prošle sezone, ponajviše zahvaljujući povredi Tihibauta Courtoisa, ukupno je branio u 25 utakmica u kojima je primio 29 golova. Chelsea je drugi na tabeli Premiershipa.

Ibrahim Šehić

Ibrahim Šehić (28) je ove sezone skupio već 17 nastupa za Qarabag u kojima je primio samo 13 golova, a čak 10 puta je okončao meč bez primljenog gola. Najteže je prošao u gostujućem meču grupne faze Evropske lige kada je protiv Fiorentine primio pet golova (5:1), dok je u četiri evropska meča protiv Viktorije Plzen (kvalifikacije za Ligu prvaka) i PAOK-a (grupna faza Evropske lige) primio samo jedan gol. Qarabag je nakon 11 kola drugi tim azerbejdžanske Premier lige te nakon četiri kola grupne faze Evropske lige drugi tim iza Fiorentine.

Foto: EPA
Foto: EPA

Kenan Pirić

Kenan Pirić (22) jedini je igrač sa spiska koji čeka na debi u A selekciji BiH. Bio je član tima koji je osvojio titulu na Kirin kupu u Japanu, ali je mečeve protiv Danske i Japana odgledao sa klupe. Do sada je skupio 12 nastupa za mladu reprezentaciju BiH. On je već drugu sezonu uzastopno prvi golman Slobode za koju je ove sezone skupio 16 nastupa u kojima je primio 13 golova i osam puta sačuvao mrežu. Sloboda je šesta na tabeli BHT Premijer lige.

Odbrana

Ervin Zukanović

Štoper Atalante Ervin Zukanović (29) skupio je osam nastupa za svoj klub i svih osam zabilježio je u ligi u kojoj je odigrano 12 kola. Sedam puta je bio starter od čega je ukupno šest puta odigrao cijeli meč. Igrao je u posljednja tri meča. Atalanta već sedam utakmica ne zna za poraz u ligi, a Zukanović je nastupio u četiri meča prilikom tog niza i za vrijeme njegovog boravka na terenu u ta četiri meča klub je primio samo jedan gol. Zukanovićev tim igra u formaciji 3-5-2 i on obično zauzima desno mjesto u odbrani. Atalanta je peta na tabeli Serije A.

Ermin Bičačkić

Štoper Hoffenheima Ermin Bičakčić (26) je posljednji put bio starter u nekoj utakmici svog kluba 25. septembra. Od tada je dva puta ušao sa klupe i skupio je tek 53 minute u svim takmičenjima od navedenog datuma. Ukupno je upisao sedam nastupa (šest u ligi, a odigrano je 10 kola) za Hoffenheim pri čemu je pet puta bio starter. Bičakčić je igrao na mjestu štopera ponajviše u formaciji 3-5-2. Hoffenheim je trenutno treći na tabeli Bundeslige i još uvijek nema ligaškog poraza.

Toni Šunjić

Toni Šunjić (27) je za Stuttgart upisao 11 nastupa u 2. Bundesligi i DFB-Pokalu. Tri od posljednjih pet ligaških mečeva proveo je na klupi gdje spada i posljednji meč. Samo jednom u navedenih 11 nastupa je izmijenjen, dok je preostalih 10 mečeva odigrao od početka do kraja. Njegov tim igra sa četiri igrača u zadnjoj liniji, a Šunjić obično igra na mjestu desnog štopera. Stuttgart je drugi na tabeli 2. Bundeslige.

Edin Cocalić

Štoper Edin Cocalić (28) je za svoj Mechelen skupio 15 nastupa od čega 14 u ligi. Samo jedan meč nije odigrao od početka do kraja, a obično igra jedno od tri štoperska mjesta u formaciji 3-5-2. Mechelen je 10. ekipa belgijskog prvenstva pri čemu je primio pristojnih 15 golova koliko, primjerice, i drugoplasirani Anderlecht.

Emir Spahić

Štoper Emir Spahić (36) je upisao osam nastupa za Hamburger SV i svih osam upisao je u Bundesligi, a samo jednom nije završio meč do kraja. Preostala dva meča u ukupno 10 kola propustio je zbog povreda. U dva meča DFB-Pokala nije nastupio, a razlog jednog od ta dva meča bila je također povreda. U nekim mečevima je igrao štopera u formaciji 3-5-2, a nekada u formaciji sa četiri odbrambena igrača. HSV je posljednji na tabeli bez ijedne pobjede i sa samo dva osvojena boda. Sa 23 primljena gola drugi je najgori tim po broju primljenih golova.

Foto: EPA
Foto: EPA

Sead Kolašinac

Lijevi bek Sead Kolašinac (23) je zbog zdravstvenih problema upitan za meč sa Grčkom i ekipi se pridružio tek u Atini. Ove sezone je odigrao 606 minuta u 10 nastupa za Schalke u svim takmičenjima. U ligi je pet od 10 puta bio starter gdje spadaju u posljednja tri ligaška meča u kojima je redovno u prvoj postavi. Upisao je čak pet asistencija u ovoj sezoni što pokazuje koliko je ofanzivan, a razlog tome je što igra na mjestu lijevog bočnog u formaciji 3-5-2. Schalke je 12. na tabeli Bundeslige.

Ognjen Vranješ

Štoper i desni bek Ognjen Vranješ (27) također je upitan za meč protiv Grčke, jer je na pripreme stigao sa povredom. Skupio je sedam nastupa za Tom Tomsk i svaki u prvenstvu pri čemu je svaki put bio starter. Igra na jednom od tri štoperska mjesta u formaciji 3-5-2. Postigao je jedan gol. Njegov tim je nakon 13 kola pretposljednji, 15. na tabeli ruskog prvenstva sa najviše primljenih golova u ligi (21).

Vezni red

Haris Medunjanin

Veznjak Haris Medunjanin (31) ima slične probleme sa povredom kao i Vranješ. U posljednjem meču za Maccabi Tel Aviv meč je napustio u 27. minuti zbog povrede. On je igrač sa najviše odigranih minuta od svih na spisku selektora Baždarevića. Odigrao je već 1.803 minute u 21 nastupu za Maccabi Tel Aviv pri čemu je postigao dva gola i dodao sedam asistencija. Svaki put je bio starter. Maccabi je nakon devet kola treći tim izraelskog prvenstva.

Gojko Cimirot

Veznjak Gojko Cimirot (23) je standardan u timu PAOK-a za koji je nastupio u 15 mečeva u svim takmičenjima pri čemi je 13 puta bio starter. Posljednji ligaški meč proteklog vikenda presjedio je na klupi. Obično igra na poziciji zadnjeg/centralnog veznog u formaciji 4-2-3-1. PAOK je sedmi tim grčkoj prvenstva u kojem je odigrano osam kola.

Mato Jajalo

Veznjak Mato Jajalo (28) je skupio šest nastupa i svih šest u ligi za Palermo, a ukupno je odigrano 12 kola italijanskog prvenstva. Od tih šest mečeva počeo je samo tri puta od prve minute. Posljednji meč je presjedio na klupi, a od 24. septembra samo je jednom bio starter i još jednom ušao s klupe, odnosno u posljednjih pet ligaških nastupa skupio je 108 minuta. Odbično igra zadnjeg/centralnog veznog u formacijama 3-5-2 i 3-4-3. Palermo je u posljednjih sedam ligaških mečeva upisao šest poraza i remi i pretposljednji (19.) je tim Serije A:

Miralem Pjanić

Veznjak Miralem Pjanić (26) nastupio je u 13 mečeva za Juventus u ligi (9) i Ligi prvaka (4), a 12 puta je bio starter. Postigao je četiri gola i upisao četiri asistencije. Juventus igra u formaciji 3-5-2 gdje Pjanić zauzima mjesto centralnog veznog. Od 27. augusta samo jednom nije nikako nastupio u meču Stare dame koja je nakon 12 kola prvi tim Serije A.

Edin Višća

Desno krilo Edin Višća (26) igra sezonu iz snova i skupio je 13 nastupa za Bašakšehir u svim takmičenjima od čega 10 u ligi. Svaki put je bio starter i samo jednom je napustio teren prije kraja i to u 84. minuti. Postigao je šest golova te zabilježio četiri asistencije. Igra na desnom krilu u formaciji 4-2-3-1. Njegov tim je prvi na tabeli turskog prvenstva nakon 10 kola.

Miroslav Stevanović

Desno krilo Miroslav Stevanović (25) upisao je 16 nastupa za Željezničar od čega 14 u ligi, a čak 11 puta je bio asistent. Do sada je postigao jedan pogodak u svim takmičenjima. U svakom odigranom meču bio je starter, a ukupno je propustio samo dva meča u sezoni - jedan ligaški zbog suspenzije i jedan u Kupu BiH kada je Željezničar odmarao ključne igrače. Igra na poziciji desnog krila u formaciji 4-2-3-1. Željezničar je nakon 15 kola peti tim bh. prvenstva.

Senad Lulić

Lijevi bek i lijevo krilo, a sve češće i centralni vezni Senad Lulić (30) za Lazio je upisao 11 nastupa (911 minuta) u Seriji A ove sezone i svaki put je bio starter. Propustio je samo meč 1. kola Serije A i to zbog povrede. Ima učinak od dva gola i tri asistencije. Sve češće igra na poziciji centralnog veznog u formaciji 4-3-3/4-2-3-1 gdje se jako dobro snalazi, a Lazio je četvrti tim na tabeli.

Foto: EPA
Foto: EPA

Danijel Milićević

Krilni napadač/polušpic Danijel Milićević (30) skupio je čak 20 nastupa i 1.389 minuta za Gent u svim takmičenjima od čega 11 u ligi. Ukupno 16 puta bio je starter. Zabilježio je ukupno sedam asistencija i postigao četiri gola. Posljednji ligaški meč proveo je na klupi. Njegov tim igra u formaciji 3-4-3 gdje on zauzima jedno od dva mjesta iza napadača. Gent je peti na tabeli belgijske Jupiler lige.

Tino Sven Sušić

Ofanzivni vezni Tino Sven Sušić (24) upisao je 20 nastupa u ovoj sezoni od čega šest za Hajduk i 14 za Genk. U tih 20 mečeva 18 puta je bio starter. Dva gola i dvije asistencije zabilježio je u dresu Hajduka, a jedan gol u dresu Genka. Posljednji meč Genka proteklog vikenda odgledao je s klupe. Igra na poziciji ofanzivnog veznog u formaciji 4-2-3-1 s tim da ekipa igra i u formaciji 4-3-3 gdje je on ofanzivno orijentiran centralni vezni igrač. Genk je deveti na tabeli belgijskog prvenstva.

Rade Krunić

Centralni vezni Rade Krunić (23) skupio je devet nastupa (526 minuta) za Empoli u Seriji A pri čemu je sedam puta bio starter. Nastupio je u svih posljednjih šest mečeva za klub. Obično igra na poziciji desnog veznog u formaciji 4-1-2-1-2. Empoli je na 17. mjestu Serije A.

Izet Hajrović

Desno krilo Izet Hajrović (25) upisao je osam nastupa za Werder Bremen i svi nastupi stigli su u prvenstvu. Hajrović je šest puta bio starter, a skupio je ukupno 475 minuta u 10 kola Bundeslige pri čemu je postigao jedan gol. Werder igra u formaciji 4-1-4-1 gdje Hajrović igra na desnom krilu, a ekipa je na 16. mjestu od 18 timova prvenstva.

Napad

Edin Džeko

Kapiten našeg tima i napadač Rome Edin Džeko (30) je igrač u kojeg polažemo najveće nade, jer spada među najbolje napadače Evrope kada se gleda forma u ovom trenutku. Džeko je u 12 ligaških nastupa postigao 10 golova i prvi je strijelac Serije A zajedno sa Interovim Maurom Icardijem. Dijamant je nastupio u ukupno 17 mečeva i postigao 12 golova i dodao pet asistencija, a odigrao je ukupno 1.270 minuta za Romu te je 13 puta bio starter. Roma je druga na tabeli Serije A.

Foto: EPA
Foto: EPA

Vedad Ibišević

Kapiten i napadač Herthe iz Berlina Vedad Ibišević (32) skupio je 14 nastupa (1.190 minuta) u svim takmičenjima za svoj klub te postigao osam golova. Nastupio je u svih 10 kola Bundeslige u kojoj je postigao šest golova i upisao tri asistencije. Četvrti je strijelac lige iza Modestea (11), Aubameyanga (11) i Lewandowskog (7). Hertha je četvrta na tabeli Budneslige.

Milan Đurić

Napadač Milan Đurić (26) nastupio je u 14 mečeva za Cesenu u svim takmičenjima, a samo dva puta se upisao u strijelce te je dodao dvije asistencije. Od mogućih 13 nastupa u ligi samo jednom nije igrao i to zbog reprezentativnih obaveza. Cesena je pretposljednja, 21. na tabeli Serije B.

Šta kažu brojke?

Igrač sa najviše golova: Edin Džeko (12)

Igrač sa najviše asistencija: Miroslav Stevanović (11)

Igrač sa najviše nastupa i minuta: Haris Medunjanin (21 nastup/1.803 minute)

Igrač sa najmanje nastupa i minuta: Asmir Begović (3 nastupa/300 minuta)

Igrači čija forma obećava su Edin Džeko (prvi strijelac Serije A), Miralem Pjanić (odličan učinak po pitanju golova i asistencija), Vedad Ibišević (četvrti strijelac Bundeslige), Edin Višća (ponajbolji igrač prve ekipe turskog prvenstva), a tu bi bio i Sead Kolašinac (pet asistencija sa pozicije lijevog beka) da nije imao zdravstvenih problema.

Igrači čija forma zabrinjava su Asmir Begović (jako malo nastupa i minuta), Emir Spahić (ekipa posljednja na tabeli sa 23 primljena gola), Mato Jajalo (rijetko igra u ekipi koja je u dnu tabele Serije A), Ognjen Vranješ (ekipa primila najviše golova u ruskom prvenstvu i vjerovatno će se boriti za opstanak) i Milan Đurić (u drugoj italijanskoj ligi igra za tim koji se bori za opstanak i postigao je samo dva gola).

Meč 4. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koji BiH igra u gostima protiv Grčke počinje igra se u nedjelju od 20:45 sati na stadionu Karaiskakis u Pireju. BiH je treći tim tabele sa šest bodova, dok je Grčka druga sa devet bodova koliko ima i prvoplasirana Belgija.