Oštar start
0

U "Državi za čovjeka", "Narod zna" i UEFA je politika!

Piše: Bakir Tiro
U danima kada nam sa bilborda u cijeloj državi mašu ljudi željni moći i vlasti, njihovi "fudbalski izaslanici" u N/FSBiH hodaju po svijetu pravdajući se UEFA-i da moraju raditi po političkim direktivama.

Iako se po uzoru na političku scenu u Bosni i Hercegovini, ni u fudbalskoj federaciji naše zemlje ne mogu dogovoriti o reformama, i dalje njihov glavni zajednički cilj je ostati na vlasti. Ne birajući sredstva, žrtvujući interese vlastitih naroda, igrača, trenera, klubova, reprezentacije..., srasli su za fotelje u N/FSBiH. Baš kao njihovi partijski šefovi u vladama i parlamentima širom države. Ne pada iver daleko od klade!

Dodikova kampanja na fudbalskom terenu

Međutim, razlika je u tome što moćnike iz N/FSBiH ne možemo maknuti izlaskom na izbore 3. oktobra ove godine. Godinama su u Savezu. Nikome ne odgovaraju za anarhiju koja vlada u njemu. Sami sebe biraju na funkcije. Naravno, nakon miga političara za koje obavljaju "prljave" poslove u bh. fudbalu, a koji ustvari vuku glavne konce i u našem najpopularnijem sportu.

Dosadašnji ultimativni zahtjevi FIFA-e i UEFA-e o promijeni Statuta N/FS BiH, koji podrazumijeva jednog predsjednika u četverogodišnjem mandatu, napravili su veliki političko-fudbalski problem u izbornoj godini u BiH.

I preko blokade "fudbalskih reformi", SNSD Milorada Dodika pokušava ostati na vlasti. Jedan dio njihove kampanje itekako je baziran na rasturanju države i kroz fudbal. Tačnije, aktuelna vlast u ovom entitetu pod direktnim pritiskom drži predstavnike FSRS-a. Po nalogu bossa ne žele prihvatiti izmjene Statuta N/FSBiH koji bi depolitizirali ovu instituciju i efikasnijim učinili rad u njoj. Identičan dnevnopolitički epilog i na fudbalskom terenu. Kako se politički izbori bliže, u FSRS zveckaju i odvajanjem od N/FSBiH. Koje li slučajnosti u predizbornim danima?!

Prinudne podjele među ikebanama

Sada je potpuno jasno da je shodno političkim uputama došlo i do prinudnih podjela među ikebanama, članovima Predsjedništva i Izvršnog odbora N/FSBiH. Sulejman Čolaković, barem u javnosti, priča da prihvata reforme u N/FS BiH. Iljo Dominković isto je za promjenu Statuta, ali kako bi udovoljio zahtjevu UEFA-e i FIFA-e nema podršku svih Hrvata, tvrdolinijaša iz Zapadne Hercegovine u IO i Skupštini N/FS BiH. Bogdan Čeko sluša kako mu poruče iz Banje Luke. A, oni kažu "fudbal mora biti ustrojen kao i politika u državi".

Da je vrag itekako odnio šalu svjedoči i sastanak predstavnika N/FSBiH sa Michelom Platinijem, predsjednikom UEFA-e. Od "sijela" prošlog vikenda u Atini Evropska fudbalska asocijacija u ovoj zemlji počela se ponašati kao međunarodna zajednica, ili ti OHR. Lutaju u nedosljednosti svojih stavova.

Prijetili su suspenzijom, pa i prinudnom upravom u N/FSBiH. No, nakon sastanka u glavnom gradu Grčke, izgleda da su Platini i njegovi saradnici promijenili kurs. Kako reče Čolaković "sačekat će izbore, a onda iz UEFA-e planiraju obaviti razgovor sa novim političkim vlastima u BiH". Nadaju se promjeni političke klime, te da tada mogu uvjeriti naše političare da dozvole promjenu Statuta N/FSBiH?! Nevjerovatno, ali istinito!

Dakle, u "Državi za čovjeka", "Narod zna" i UEFA je nište drugo nego globalna politika.