Masno su ga platili
206

U Ajaxu razočarani partijama igrača rođenog u BiH: Vodite ga kući, ni sa kim ne priča i samo ispija kafe

S. G.
Josip Šutalo u dresu Ajaxa
Josip Šutalo u dresu Ajaxa
Kriza u koju je upao Ajax ne pamti se u novijoj historiji ovog slavnog kluba, a kritike nizozemskih medija i bivših igrača prema sadašnjim prvotimcima ne staju već mjesecima.
Pored bh. internacionalca Benjamina Tahirovića, na meti kritika našli su se i hrvatski nogometaši Jakov Medić, a sada i Josip Šutalo.

Bivši nogometaš i legenda Ajaxa Andy van der Meyde gostovao je na nizozemskoj televiziji u emisiji "Veronica Offside" gdje je otkrio neke detalje o dosadašnjem životu Šutala u Amsterdamu.

"Najskuplji stoper u bogatoj historiji Ajaxa ne razgovara ni s kim u klubu, ne druži se, samo pije kafu i razmišlja o tome kako da se vrati kući u Zagreb", rekao je. Na njegove navode nadovezao se još jedan gost emisije, slavni nizozemski trener Dick Advocaat.

"Pošaljite ga kući momentalno, vidite koliko novca možete dobiti za njega, ne može se ovako nastaviti", rekao je Advocaat.

Ovakve i slične kritike logičan su slijed događaja uslijed najgoreg starta Ajaxa svih vremena u Eredivisiji, gdje nizozemski velikan nakon šest odigranih utakmica ima samo pet bodova, te se nalazi na preskromnom 16. mjestu.

Šutalo nije igrao u posljednjem porazu od AZ Alkmaara, a zamijenio ga je Jakov Medić, koji je također ne tako davno bio kritikovan.

Podsjetimo, Šutalo je u Ajax stigao iz Dinama prošlog ljeta u transferu vrijednom 20.5 miliona eura. Rođen je u Čapljini 2000. godine i već je skupio 10 nastupa za Vatrene.

Kao što smo naveli, pošteđen nije bio ni bh. reprezentativac Benjamin Tahirović kojeg je ESPN-ov analitičar Wink skoro uporedio sa "kokoškom".

"Tahirović je dramatičan. On stvarno ne razumije kuda se treba kretati. Trči kao slijepa kokoš tamo ispred odbrane. Svu opasnost na Ajaxovu odbranu dolazi u Tahirovićevom prostoru", rekao je Wink.