Upozorenje nogometašima
30

Tramadol postaje zabranjen u sportu, zamalo je usmrtio osvajača Lige prvaka s Liverpoolom

D. P.
Kirkland (lijevo) osvojio je Ligu prvaka s Liverpoolom (Foto: This is Anfield/Twitter)
Kirkland (lijevo) osvojio je Ligu prvaka s Liverpoolom (Foto: This is Anfield/Twitter)
Svjetska antidopinška agencija (WADA) od 1. januara proglasit će tramadol zabranjenom supstancom u svijetu sporta, što je najavljeno još prošle godine kako bi se igrači na vrijeme adaptirali na nova pravila.

Stoga, Asocijacija profesionalnih nogometaša (PFA) upozorila je sve nogometaše na novu odluku u svijetu sporta koja bi im mogla donijeti i doživotnu zabranu.

Tramadol je, inače, lijek koji se koristi protiv bolova i izdaje se na recept. Uskoro postaje strogo zabranjen u svijetu sporta, iako su ga brojni nogometaši koristili kako bi se oporavljali od teških napora i bolova nakon utakmica.

Kada je WADA donijela odluku o zabrani korištenja tramadola, ostavila je rok od 14 mjeseci kako bi se nogometaši priviknuli na to i iskorijenili korištenje opasnog lijeka. Najavili su sankcije koje će uslijediti od početka 2024. godine.

Direktor Asocijacije profesionalnih nogometaša Ben Wright poslao je službeno upozorenje na adresu 5.000 nogometaša i uporedio je korištenje tramadola s heroinom zbog prirode njegove ovisnosti.

"Zabrinuti smo jer se radi o tvari koja stvara ovisnost, stvara naviku, opijat je i često se spominje da pripada istoj porodici kao i heroin. Može zvučati kao ekstremna usporedba, ali je prilično prihvaćena", poručio je Wright.

Prvi čovjek PFA dodao je i da svako ko padne na ispitu vjerovatno će biti suspendovan između dvije i četiri godine.

Engleski mediji odmah su prenijeli priču nekadašnjeg reprezentativnog golmana Chrisa Kirklanda, koji je osvojio i Ligu prvaka s ekipom Liverpoola. Kirklanda je po sopstvenom priznanju tramadol zamalo usmrtio i priznao je da je uzimao 2.500 miligrama tramadola dnevno.

Sve je počelo zbog grčeva u leđima, a zbog svoje ovisnosti halucinirao je, imao besane noći, a onda se sam prijavio na odvikavanje.

"Saznao sam kad sam otišao na odvikavanje da sam uzimao dozu jednaku šest doza heroina dnevno. To je zla, zla droga. Skoro me ubila i trebala me ubiti. Koristio sam ga protiv bolova, ali i protiv depresije. Već nakon tri mjeseca bio sam u nevolji i postao sam ovisan o tome", govorio je Kirkland za Athletic.

Priča o tabletama postala je aktuelna i prije nekoliko mjeseci nakon što je povremeni reprezentativac Engleske Dele Alli priznao da je ovisan o tabletama za spavanje nakon čega se prijavio na rehabilitaciju.