Premiership
28

Manchester City stigao nadomak nove titule, promašaji Tottenhama bacili u očaj navijače Arsenala

H. H.
Tottenham je kažnjen za promašene prilike (Foto: EPA-EFE)
Tottenham je kažnjen za promašene prilike (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Manchester Cityja pobijedili su kao gosti ekipu Tottenhama rezultatom 2:0 u okviru zaostalog susreta 34. kola Premiershipa i tako su stigli nadomak novog naslova prvaka.

Građani uoči posljednjeg kola imaju dva boda više od Arsenala i ukoliko savladaju West Ham, četvrti put uzastopno će postati prvaci Engleske.

Bila je to utakmica koja titulu znači, a City pod pritiskom nije briljirao. U prvom poluvremenu najbolju šansu je imao Bernardo Silva, ali je njegov udarac sa gol-linije izbacio Dragusin.

Ipak, do vodstva su stigli u 51. minuti. Nakon duge akcije De Bruyne je uposlio Haalanda kojem nije bilo teško da iz blizine ubaci loptu u praznu mrežu za 1:0.

U 69. minuti golman Manchester Cityja Ederson se povrijedio, a u igru je ušao Ortega. Upravo se to ispostavilo kao ključni moment, jer je Ortega do kraja odbranio dva zicera domaćim nogometašima i bacio u očaj tifoze Arsenala.

Prvo je sredinom drugog dijela iz blizine odbranio udarac Kulusevskog, a u 86. minuti izvanredno je zaustavio pokušaj Sona koji je izašao sam ispred gola Građana.

Kazna je uslijedila u 91. minuti kada je Haaland golom iz penala postavio konačnih 2:0 i vjerovatno ovjerio novu titulu prvaka Cityja.

Rezultat i strijelci:

Tottenham - Manchester City 0:2 (Haaland 51', 90+1' pen.)

Tabela: