Nogomet
2

Tottenham potvrdio stalni angažman Adebayora

Totalsport
U petak su Tottenham i Manchester City postigli konačan dogovor oko transfera togoanskog nogometaša Emmanuela Adebayora koji nakon prošlosezonske posudbe postaje stalni član Spursa.

Premda iz oba tabora za sada nije objavljen iznos odštete koju su s White Hart Lanea isplatili za dosadašnjeg napadača Građana, procjene engleskih medija kreću se oko 5 miliona funti. Najveći problem u pregovorima između Adebayora i Tottenhama bila su gotovo enormna primanja Togoanca u Manchester Cityju od 170.000 funti sedmično, a navodno je sada pristao na sedmičnu plaću od 100.000 funti.

Prošle je sezone Adebayor za Tottenham odigrao 37 utakmica i postigao 18 pogodaka pa su mu navijači na White Hart Laneu brzo zaboravili prošlost kada je igrao za njihova najvećeg rivala, Arsenal.

Nakon dolaska belgijskog igrača iz Ajaxa Jana Vertonghena, te islandskog veznjaka Gyflija Sigurdssona iz Hoffenheima, Adebayor je treće pojačanje Tottenhama za novu sezonu. Dan prije nego su klubovi dogovorili transfer vrlo se pozitivno o togoanskom napadaču izrazio i menadžer Andre Villas-Boas.

" Lagao bih kada ne bih priznao da tražimo napadača. Visoko na toj listi kotira i Ade (Adebayor op.a.) i imam jaku želju da bude s nama naredne sezone", rekao je Portugalac.