Konferencijska liga
0

Tok utakmice: AZ - Zrinjski 1:0

D. P.
Zrinjski želi ponoviti rezultat prve utakmice (Foto: AZ Alkmaar/Twitter)
(Foto: AZ Alkmaar/Twitter)
Utakmicom AZ Alkmaara i Zrinjskog nastavljenaa Konferencijska liga. Duel odigran u Nizozemskoj (1:0) mogli ste pratiti u tekstualnom prijenosu na portalu Klix.ba.

Kraj utakmice! Teško izborena pobjeda Nizozemaca

90+2' - De Wit šutira nakon odlične akcije, ali je to loše uradio. Lopta pravo u Marića.

90' - Četiri minute nadoknade.

88' - Dobra šansa za Zrinjski! Ćorluka je centrirao za Sabljića koji iz dobre pozicije šutira glavom visoko preko gola.

84' - Malo nade ostalo je Zrinjskom da može izbjeći poraz.

80' - Zamalo šok za domaće! Centaršut Ćorluke prešao je preko noge i zamalo završio u golu AZ-a. Golman Ryan je izbacio loptu nekako u korner.

77' - Minijatura Pavlidisa koji je prebacio loptu preko jednog stopera Zrinjskog, a onda šutirao silovito direktno u Marića. Grk igra zaista sjajnu utakmicu.

72' - Odlična šansa za AZ! Mihailović šutira s distance, a golman Marić spašava Zrinjski. U nastavku je prekinuta igra i dosuđen je faul nad golmanom.

67' - Već 17. korner za domaći tim. Podatak koji pokazuje dominaciju, iako AZ nije bio toliko konkretan u realizaciji i stvaranju velikih prilika.

65' - Velika nesreća za Zrinjski. Senić je doživio tešku povredu i iznose ga na nosilima s terena. U igru će Kiš.

63' - Zrinjski nije nikako zaprijetio domaćinu večeras. Vidjet ćemo može li sada kada ima negativan rezultat.

60' - GOL! AZ Alkmaar je poveo protiv Zrinjskog golom Vangelisa Pavlidisa s bijele tačke. Sam je izborio penal.

58' - Penal za AZ Alkmaar!

56' - Velika šansa za domaće. Pavlidisov ubačaj Malekinušić u posljednji čas iz peterca otklanja u korner.

55' - Mihailović pokušava s desetak metara, ali silovito šutira preko gola.

52' - Igrači AZ-a razbjesnili su Zrinjski. Nisu željeli zaustaviti igru nakon što je Hrvanović završio na podu, a uslijedila je dobra akcija u kojoj se gostujući klub ipak odbranio. Dobro je prošlo sve za Zrinjski.

48' - Prvi pokušaj u drugom poluvremenu upisao je Japanac Sugawara iz slobodnog udarca, ali je njegov pokušaj otišao visoko preko gola Zrinjskog.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena, nema golova. Iako je domaćin dominirao u posjedu lopte i napadima, Zrinjski se odlično odbranio.

45+3' - Velika šansa za AZ! Pavlidis je dobio loptu iskosa na lijevoj strani, a onda rezantno i silovito šutirao dalji ugao gola Zrinjskog. Lopta je prozujala tik pored stative.

45' - Četiri minute nadoknade prvog poluvremena.

44' - Sada je pokušao i Mihailović glavom, ali ponovo bez problema za golmana Zrinjskog Marića. Mostarci se brane bez ikakvih problema i nema opasnosti pred golom uprkos kontroli lopte AZ-a.

43' - Peh za igrače AZ-a. Zbog povrede igru je napustio Bazoer, a na terenu je Penetra.

42' - Slobodan udarac za Zrinjski, ali je dosuđen ofsajd jer je Senić bio najbliži golmanu Ryanu u trenutku ubačaja.

(Foto: AZ Alkmaar/Twitter)
(Foto: AZ Alkmaar/Twitter)

37' - Dobra prilika za AZ Alkmaar. Ernest Poku je napravio dobar dribling po desnoj strani, ubacio se na lijevu nogu, ali je šutirao pored gola.

33' - Dobar prodor Hrvanovića po desnoj strani, centrirao je, ali odbrana AZ-a otklanja opasnost. Nakon toga su i sudije pokazale da je ranije bio ofsajd, ali konačno bilježimo kakav-takav angažman Zrinjskog u napadu.

28' - Žestoka ofanziva nizozemskog tima u ovim trenucima, pojačali su i očigledno žele doći do vodećeg pogotka u prvom poluvremenu za lakši posao u nastavku.

25' - Nema penala za AZ! Sudija iz Ukrajine nije želio pokazati na bijelu tačku, iako su ga Italijani iz VAR sobe zvali i poručili da tu ima spornih situacija. Ukrajinac je odlučio da je lopta pogodila prvo u tijelo Malekinušića, a tek onda u ruku.

24' - Domaći traže penal! Malekinušić je spasio gol u posljednji čas, ali ga je lopta pogodila i u ruku. VAR će donijeti konačnu odluku.

22' - Nije bilo opasnosti nakon prvog kornera za Zrinjski, ali ni na drugoj strani nakon trećeg ubačaja domaćina.

18' - Prvi korner za Zrinjski nakon sjajnog prodora Ćužea po lijevoj strani. Njegov centaršut je izblokiran.

15' - Tražili su domaći penal zbog igranja rukom, ali ga nije bilo. Naprotiv, ukrajinski sudija pokazao je faul u napadu i lopta je za Zrinjski.

13' - Prva dobra akcija Zrinjskog. Ćorluka je prošao po desnoj strani nakon kontre, ali je golman Ryan izbacio loptu u posljednji čas.

11' - Pavlidis pokušava glavom nakon centaršuta s lijeve strane, ali Marić lako hvata loptu.

9' - Solidan početak Zrinjskog, ekipa iz Mostara ne dozvoljava puno opasnosti pred svojim golom.

6' - Prva prilika na utakmici. Bilbija se vratio u odbranu i izblokirao šut Mihailovića. Tako je vjerovatno spasio gol Zrinjskog.

3' - Miran početak meča. Jpš nijedna ekipa nije uspostavila terensku inicijativu, a lopta je trenutno nešto duže u nogama igrača Zrinjskog.

1' - Počeo je meč. Sretno prvaku BiH!

18:43 - Igrači predvođeni glavnim sudijom iz Ukrajine izašli su na teren. Slijedi himna UEFA Konferencijske lige, a onda i početak meča.

18:42 - Zrinjski će u Alkmaaru imati fantastičnu podršku navijača. Nekoliko stotina Mostaraca stiglo je na AFAS stadion.

(Foto: Screenshot)
(Foto: Screenshot)

18:36 - Večeras je prilično hladno vrijeme u Alkmaaru, a igrači će igrati na temperaturi od oko nula stepeni. Srećom, teren je u odnličnom stanju i padavina nema.

18:28 - Glavni sudija večerašnjeg meča je Ukrajinac Oleksij Derevinskij. Pomagat će mu sunarodnjaci Semen Šlončak i Andrij Srkipka. Za VAR su zaduženi Italijani Daniele Doveri i Luca Pairetto.

18:22 - Situacija na tabeli nije nimalo dobra po Zrinjski. Legia i Aston Villa su na prve dvije pozicije s po devet bodova, dok Zrinjski i AZ imaju po tri na dva kola do kraja. Plemići imaju još matematičke šanse za plasman u nokaut-fazu, ali su one i više nego minimalne.

18:15 - Poznati su sastavi za večerašnji duel. Iznenađenje je što će Matija Malekinušić igrati na poziciji lijevog beka, iako mu to nije prirodna pozicija jer se radi o vrlo ofanzivnom igraču.

AZ Alkmaar: Ryan, Wolfe, Martins Indi, Bazoer, Sugawara, Dantas, Mihailović, Clasie, Van Bommel, Poku i Pavlidis.

Na klupi su: Addai, Dekker, De Wit, Goudmijn, Kasius, Meerdink, Odgaard, Owusu-Oduru, Penetra i Verhulst.

Zrinjski: Marić, Ćorluka, Senić, Radić, Malekinušić, Bradarić, Zlomislić, Ivančić, Hrvanović, Ćuže i Bilbija.

Na klupi su: Balić, Čanađija, Kiš, Marin, Mišić, Niron, Prskalo, Sabljić i Sefo.

18:15 - Pobjeda protiv AZ-a je i jedina za Zrinjski ove sezone u grupnoj fazi Konferencijske lige, ali je tu bilo još nekoliko odličnih partija poput one u Birminghamu protiv Aston Ville.

18:15 - Zrinjski je u prvom meču protiv AZ-a u Mostaru napravio nevjerovatan preokret i s 0:3 došao do pobjede rezultatom 4:3. To je i najveća pobjeda u klupskoj historiji za Mostarce, a bilo bi lijepo kada bi prvak BiH uspio ponoviti dobru partiju i u večerašnjem revanšu u Nizozemskoj.

18:15 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos utakmice petog kola grupne faze Konferencijske lige između AZ Alkmaara i Zrinjskog. Duel na AFAS stadionu počinje u 18:45.