Preslikana situacija
63

Thierry Henry u stilu Amara Osima nezadovoljan pobjedom 9:0: Nisu smjeli preći polovinu terena

H. H.
Amar Osim i Thierry Henry (Foto: Montaža / Klix.ba)
Amar Osim i Thierry Henry (Foto: Montaža / Klix.ba)
Mlada nogometna reprezentacija Francuske je u Grenobleu došla do još jedne pobjede u kvalifikacijama za Euro i to nevjerovatnim rezultatom 9:0 protiv Kipra, ali Thierry Henry uprkos tome nije bio zadovoljan određenim segmentima igre svog tima.

Uprkos sjajnoj igri njegove ekipe, selektoru Tricolara se početak utakmice nije svidio.

"Moram reći vrlo jasno, nije mi se svidjelo prvih 25 minuta. Poštovali smo naše zadatke u posjedu lopte, ali nismo ih ispoštovali van posjeda", požalio se francuski trener, dodavši:

"Dakle, u nekom trenutku kada to uradite protiv bilo koga, vi ste 'otvoreni' i dajte mnogo mogućnosti protivniku", objasnio je Henry.

Iako je Francuska na poluvremenu vodila 4:0, legendarni as nije bio zadovoljan.

"Sviđao mi se rezultat na poluvremenu, ali ne i način na koji smo igrali. Na poluvremenu sam rekao da ne želim da vidim kako kiparski tim prelazi polovinu terena. Postoje stvari koje treba poštovati u posjedu i van posjeda. Bez obzira na tim, ako ne odradiš pravi presing, nađeš se u poteškoćama. A mi smo se našli u teškoćama", kazao je Henry.

Ove riječi svakako neodoljivo podsjećaju na čuvenu izjavu bivšeg trenera Željezničara Amara Osima nakon trijumfa protiv Leotara 8:0, kada također nije bio zadovoljan određenim fazama igre.

"Svaki napad, neko ko imalo zna, gurneš loptu i to je šansa. I to smo radili zadnjih 15 minuta. Prije toga smo mogli isto, ali ne znamo. Zato si izgubio u Tuzli, jer ne znaš. Lako je zabiti iz 15 šansi, treba znati to uraditi iz dvije. Nas je krenulo, lako je zabiti iz 15 šansi. To je ništa", rekao je Osim tada.

Inače, Francuska nakon tri utakmice ima maksimalan učinak u grupi sa tri pobjede i na dobrom je putu da izbori plasman na Euro.