S loptom može "sve"
233

Talentovani freestyler Maid Delić živi svoj san: Odabrao je nogomet, ali ne onaj kojeg svi znamo

D. P.
Delić planira velika dostignuća (Foto: Instagram)
Delić planira velika dostignuća (Foto: Instagram)
Freestyle nogomet, ili nogomet slobodnim stilom, sve je popularniji u svijetu, a zbog evolucije društvenih mreža ovi umjetnici s loptom imaju lakši i "jeftiniji" način da dođu do veće publike. Zahvaljujući društvenim mrežama svoj san živi i najtalentovaniji bh. freestyler Maid Delić.

Svi se sjećamo one kultne Zlatanove: "Ono što Carew radi s loptom, ja mogu s narandžom". Ne ulazeći u istinitost ove Ibrahimovićeve tvrdnje, postoje mladići koji odaberu drugačiji put i ne biraju čime će pokazati svoje unikatne nogometne vještine, a koje nisu slične onima koje gledamo na terenima.

S narandžom možda ne, ali s loptom, malom ili velikom, za nogomet ili tenis, freestyle nogometaši u svom arsenalu imaju poteze od kojih zastaje dah, a svaki od njih iziskivao je mjesece i mjesece rada i usavršavanja.

Freestyle nogomet je umjetnost žongliranja loptom koristeći bilo koji dio tijela, isključujući laktove do šaka. Sačinjen je od nogometnih trikova, plesa, akrobacije i glazbe koja prati trikove.

Kao i većina freestyle nogometaša, Maid Delić (21) od ranog djetinjstva stekao je ljubav prema "pravom" nogometu, ali se onda godinama zbog razvijenih tehničkih sposobnosti i brojnih drugih faktora, koje će nam kasnije i objasniti, prebacio na freestyle nogomet.

Kao i mnogi manje popularni sportovi, freestyle nogomet u Bosni i Hercegovini nema nikakvu podršku, a talentovani dječaci koji odluče da se bave ovim poslom spremni su na velika odricanja, ali i to da će se boriti bez ikakve podrške s nekog nivoa vlasti.

Mladi Maid Delić bio je talentovani nogometaš i član FK Sloboda Tuzla. No, povreda ga je udaljila s velikog nogometnog terena, ali je čvrsto odlučio ostati uz svoju veliku ljubav i karijeru graditi na način kojeg nije ni zamišljao.

"Freestyle nogometom sam se počeo baviti sa 18 godina, nakon što sam doživio povredu ruke, što me je udaljilo od pravog nogometa na nekoliko mjeseci. U tom periodu oporavka odlučio sam trenirati samostalno i zapravo tada sam shvatio da je freestyle ono što me ispunjava i što bih želio raditi budućnosti. Pored freestyle fudbala, student sam na Internacionaloj poslovno-informacionoj akademiji u Tuzli", kaže nam mladi Maid, koji ističe da mu je bilo teško napustiti nogomet:

"Naravno, bilo mi je žao napustiti fudbal, ali sam se u istoj mjeri pronašao i u freestyleu. Freestyle je jako težak sport, pogotovo kada ste na početku. Za svaki trik potrebno je jako puno vremena, ali strpljenje i vjera u sebe su glavni faktori na putu do toga da postanete dobar freestyler", ističe Delić.

U modernom društvu, u kojem živimo, društvene mreže predstavljaju mogućnost za "osvajanje" publike bez pretjeranih ulaganja. Čak se to posebno odnosi na freestyle nogomet pošto kraći videosnimci vještina s loptom vrlo lako postanu viralni.

Delić nam je otkrio na koji način i u koju svrhu koristi društvene mreže.

"Na društvenim mrežama imam jako veliku podršku. Same društvene mreže mi pomažu prilikom traženja novih ideja, trikova, a pored toga trudim se da kroz svoje videe podstaknem i druge da se počnu baviti ovim sportom", ističe mladi sportista.

Freestyle nogomet još uvijek nije razvijen u našoj zemlji. Ipak, djeca i u našoj zemlji znaju šta su nogometne vještine pa nema sumnje da će ovaj sport biti sve popularniji i u BiH.

"Biti freestyler u BiH znači raditi ono što je prilično nerazvijeno kod nas, ali i dobivati pohvale za to ili biti kritikovan u smislu kako je to samo gubljenje vremena. U današnje vrijeme sve više dječaka i djevojčica provodi vrijeme na internetu, a sve je manje onih koji se bave nekim sportom. Zato je moj cilj i pored samog uspjeha u ovome sportu i motivisati mlade, dječake i djevojčice, da vjeruju u svoje snove i da se bore za njih", dodaje Delić u razgovoru za Klix.ba.

Kvalitetnih i prestižnih takmičenja u BiH nema, a ovaj sport je u našoj zemlji tek u ranoj fazi nastajanja. Stoga, mladići poput Delića imaju dvostruko trnovitiji put od ljudi iz ostatka svijeta.

"Nažalost, u BiH nemamo nekih velikih takmičenja, ali sam siguran da će u budućnosti doći i do toga. Ove godine planiram ići na svoja prva velika takmičenja i nadam se dobrim rezultatima", poručio je.

Momci koji su znali više od drugih s loptom uvijek su bili "showmani" u društvu. Uz osmijeh, Delić nam potvrđuje da se od njega uvijek očekuje da zabavi društvo kad god je u prilici.

"To je već postalo ono što se očekuje od mene i drago mi je što svi vole da vide to i uživo. Volim se družiti i sa mališanima koji su zapravo moja velika i najiskrenija podrška", poručuje Delić i otkriva ciljeve u ovom interesantnom sportu:

"Cilj mi je biti jedan od najboljih kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu. Za to je potrebno jako puno rada i truda, ali ne sumnjam da ću i to jednoga dana ostvariti. Imam jako veliku podršku svoje porodice, a posebno od svoje sestre koja mi puno pomaže i koja će mi pomoći da ostvarim svoje ciljeve", dodao je.

Laici su oduvijek bili mišljenja da freestyle nogometaši ne bi imali šta tražiti na pravom nogometnom terenu. Pitali smo Delića šta misli o tome.

"O tome ovisi puno faktora, ali mislim da bi se naše vještine svakako mogle koristiti i u samom fudbalu, kao što je to radio Ronaldinho ili danas Neymar", zaključio je Maid Delić u razgovoru za Klix.ba.

I dok se na prste jedne ruke mogu prebrojati mladići koji se bave freestyle nogometom u našoj zemlji, Maid će nastaviti da razveseljava svoje pratitelje i živi neobičan san, da postane planetarno popularan i pod zastavom BiH osvaja najveća svjetska takmičenja.