Oštar start
0

"'Ta će Džeko, ja mu kroz noge probaciv'o"?!

Piše: Bakir Tiro
Idiotizmu i zlobi, reflektiranom kroz kompleks ljubomore i zavisti, nikada kraja u ovoj zemlji. Kakvi su to ljudi koji ne mogu podnijeti uspjeh drugih? Bezveznjakovići!

Zašto ova priča? Jednostavno, da oni koji su takvi, malo razmisle, ne bi li promijenili životne navike. Ako je moguće, postanu malo bolji ljudi?

"Kloc, šljivotres"

Prošlog ponedjeljka u blizini stadiona "Grbavica" sreo sam jednog od bivših, pa može se reći, propalih fudbalera. Volio bih da nisam, jer bi i danas mislio da je dobar čovjek.

Sa prvim mrakom nabasah na spomenutog "mračnjaka", čije ime namjerno ne želim javno istaći. No, znat će on o kome je riječ. Vjerovatno se poslije ove kolumne nećemo više ni pozdravljati, a kamo li pričati. Kakva šteta?!

Nakon uvodnog, obostranog "vozdra", upita me: "Šta ima?" Rekoh mu da sam prije nekoliko minuta izašao iz redakcije i da idem nešto kupiti. Sav sretan, ja njemu da je bilo puno posla, ali i da mi je drago što ga je bilo. Iskreno, kazah mu, i hvala dragom Bogu, konačno smo imali povoda da pišemo o lijepim stvarima vezanim za naš sport.

Gledao me i nije progovarao. U čudnoj situaciji nastavih s vlastitim mini monologom, kojeg zbog novonastale situacije, željeh što prije pretvoriti u dijalog: "Šta ti kažeš o transferu Edina Džeku u Manchester City?" Kud ga pitah? Odgovor me sledio!

Reče on i "ostade živ": "'Ta će Džeko, ja mu kroz noge probaciv'o". Nisam mogao vjerovati. Nasmijao sam se, misleći da se šali, a on, "haman" histerično, nastavi: "Pa, šta? Cijela država priča samo o njemu. I vi novinari samo pišete o njemu. Televizije, novine, portali, radiostanice... Ko je frajer? Pa, bolan raja ga zvala kloc, šljivotres dok je bio u Želji. Bježi. Ko uze pare?"

Fakat, ne kontam? Vi?

Šta je dotičnog nagnalo na reakciju koju vam prenesoh do u riječ? Zašto biti ljubomoran i zavidan na nekoga ko ti promoviše zemlju na najbolji način, zbog koga je cijeli svijet proteklih dana u pozitivi pričao o Bosancima i Hercegovcima? Fakat, ne kontam?! Vi?

Šta reći osim klasična ljudska zloba. Procijenite? Valjda ne pretjerujem?!

Za kraj, nešto, da stvar bude ironična da ironičnija ne može biti. Priču sa ulice u blizini slavne "Grbavice", sa koje je svoj blistavi fudbalski put počeo Džeko, usporedimo sa izjavom Roberta Mancinija, trenera Cityja.

"Nadam se da će Edin donijeti razliku u borbi za prvo mjesto. On je strašan igrač koji može biti ključan u deset odlučujućih utakmica. Da sam ga imao u sastavu protiv Arsenala, bila bi to u potpunosti druga priča, a vjerujem i rezultat. On je jak, visok, igrao odlično sa obje noge i postiže puno golova", govorio je slavni Italijan o najplaćenijem fudbaleru svih vremena sa ex Yu prostora.

A, da Roberto zna ko mu je kroz noge probaciv'o?

C, c, c, c...