Nogomet
67

Šuker: BiH bi mogla biti ekipa iznenađenja na Mundijalu

Klix.ba
Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker dan uoči utakmice između Hrvatske i Brazila, kojom će u četvrtak u Sao Paulu biti otvoreno 20. Svjetsko prvenstvo, dao je intervju za službenu internetsku stranicu Međunarodnog nogometnog saveza (www.fifa.com).

Šuker je izrazio nadu kako bi ova generacija hrvatskih igrača mogla nadmašiti najveći uspjeh u historiji Vatrenih, onaj iz 1998. u Francuskoj kada je Hrvatska bila treća, a Šuker sa šest pogodaka postao najbolji strijelac takmičenja.

Na pitanje kakvi ga osjećaji obuzimaju kada pomisli na brazilski nogomet, Šuker je rekao:

"Najbolji svjetski igrači uvijek dolaze iz Brazila. Kada šetate plažom, vidite ljude kako igraju nogomet, u Sao Paulu, Salvadoru, bez razlike. I to je lijepo! Oduvijek sam se divio Brazilcima jer su željeli igrati lijepo, zabaviti navijače i postići što je više pogodaka moguće. Za mene je posebno iskustvo okusiti Svjetsko prvenstvo u ovoj zemlji".

Šuker se nada da će hrvatska reprezentacija iznenaditi na Mundijalu kao što je i njegova generacije 1998.

"Moramo biti tihi i polako se pripremati, jer radit ćemo ono šta znamo, a to je igrati nogomet. Ekipa iznenađenja mogla bi, na primjer, biti i Bosna i Hercegovina, ali i Belgija ili Čile", rekao je Šuker, te dodao da je za to potrebno igrati dobro, imati dobre veznjake, biti jak kolektiv i imati napadača koji će zabiti puno golova.

"To je formula. I, naravno, u takmičenje e morate ući bez očekivanja. Ko može očekivati iznenađenje?".