Nogomet
96

Šok na Koševu: Sarajevo odigralo odlično, ali na kraju nesretno poraženo

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
FK Sarajevo je večeras na stadionu "Asim Ferhatović Hase" u prvoj utakmici 2. pretkola Evropske lige ugostio norveški Haugesund. Bordo ekipa je odigrala fantastično, konstantno je napadala protivnika, stvorila brojne šanse, ali je na kraju poražena rezultatom 0:1 od apsolutno nadigranog protivnika.

Sarajevo je od prve minute utakmice sa Haugesundom krenulo s namjerom da upiše pobjedu. U 6. minuti je pokušao Okić, a minut kasnije i Stojčev. Ipak, njihovi udarci nisu pronašli put do mreže. Novi šut je Okić uputio u 17. minuti, ali je golman Haugesunda uspio odbraniti. Bordo ekipa je dominirala na terenu, a gosti su odolijevali napadima. Pokušali su Velkoski i Cimirot, ali bez uspjeha.

Igrala se 31. minuta kada je sjajan šut ka golu Haugesunda uputio Bilbija, no, gostujući golman je odbranio. Četiri minute kasnije je ponovo šutirao Bilbija nakon sjajne akcije Radovca i Berberovića, ali je lopta otišla preko gola. Bh. predstavnik je bio mnogo bolji od protivnika iz Norveške, ali terensku nadmoć nije krunisao golom, pa je prvo poluvrijeme završeno rezultatom 0:0.

U nastavku utakmice je Sarajevo nastavilo s konstantnim napadima, igrači Bordo ekope u opsijedali gol Haugesunda, no, Norvežani su uspijevali da se odbrane. U 51. minuti je Stojčev šutirao preko gola. Dvije minute kasnije je zaprijetio i Berberović snažnim šutem sa 25 metara, ali gola i dalje nije bilo. Žestoki napadi Sarajeva na gol Haugesunda su se nastavili. Redale su se šanse za Okića i Bilbiju, ali bez uspjeha.

Duljević je u 68. minuti šutirao ka golu Haugesunda, no, kao i ranije, osamnaestogodišnji golman Bratveit je ostao nesavladan. U 74. minuti je odbranio i udarac Stojčeva.

Okić i Duljević su potom ponovo pokušali zatresti mrežu, ali bezuspješno.

I onda, kako to obično biva, protivnik je kaznio promašaje. Haugesund je poveo u 85. minuti golom Bamberga.

Tri minute kasnije je Bordo ekipa bila blizu izjednačenja, ali je golman Braitveit ponovo odbranio Okićev šut i sačuvao svoju mrežu.

Nakon odlične igre i apsolutne dominacije na terenu, Sarajevo je poraženo od Haugesunda. Uprkos porazu, ako tim Dženana Uščuplića ponovi ovakvu igru i popravi realizaciju, šanse za plasman u 3. pretkolo i dalje postoje. Revanš se igra za sedam dana u Norveškoj.