Nogomet
0

Sion izgubio pravnu bitku s UEFA-om

Totalsport
Međunarodni sportski sud (CAS) iz Lausannee presudio je u korist Europske nogometne federacije (UEFA) u sporu između nje same i švicarskog prvoligaša Siona.

CAS je, saslušavši argumente obiju strana 24. prošlog mjeseca, presudio da je UEFA-ina Disciplinska komisija s pravom isključila švicarski klub iz svog natjecanja (Europa liga) nakon što je Sion u pretkolu nastupio sa šestoricom nogometaša bez prava nastupa.

Kako je švicarski klub izbacio škotski Celtic i plasirao se u fazu natjecanja po skupinama, odlučni je predsjednik Christian Constantin započeo pravnu borbu s UEFA-om izvan uobičajene procedure, tj. građanskim sudskim putevima.

Nakon što je Kantonalni sud u Vaudu, pod čijom teritorijalnom ingerencijom djeluje UEFA, presudio u korist Siona i naredio UEFA-i da ga vrati u natjecanje, slučaj se zakomplicirao do prijetnje totalnog kaosa.

CAS-ova presuda sada daje za pravo UEFA-i, koja neće morati vraćati klub u natjecanje, niti plaćati odštetu zato što to ne bi imala kako izvensti. Odštetu će zato UEFA-i, u iznosu od 40.000 švicarskih franaka, platiti Sion, odlučio je također CAS.

Predsjednik Constatin još je pri saslušanju u Lausannei 24. studenog najavio da neće odustati od borbe u slučaju da CAS presudi protivno interesu njegova kluba, te da će pravdu tjerati sve do Švicarskoga federalnog suda.