As do asa
22

Šest legendi primljeno u košarkašku Kuću slavnih, među njima čak tri Evropljanina

H. H.
Dirk Nowitzki (Foto: EPA-EFE)
Dirk Nowitzki (Foto: EPA-EFE)
Dwyane Wade, Dirk Nowitzki, Pau Gasol, Tony Parker, Becky Hammon i Gregg Popovich zvanično su primljeni u košarkašku Kuću slavnih.

Wade je osvojio tri šampionata sa Miami Heatom i bio MVP finala NBA 2006. godine, 13 puta All-Star i osvajač zlatne olimpijske medalje sa SAD 2008.

Nowitzki je šesti na NBA listi najboljih strijelaca svih vremena sa 31.550 poena, a proglašen je za MVP-a lige 2007. i osvojio je šampionat sa Dallas Mavericksima 2011. godine, kada je proglašen za MVP-a finala.

Gasol je osvojio dvije titule sa Los Angeles Lakersima i bio šestostruki All-Star. Pau je sa Španijom na velikim takmičenjima osvojio 11 medalja. Najznačajnija su tri evropska i jedno svjetsko zlato, te dva olimpijska srebra.

Popovich je kao trener ostvario najviše pobjeda u historiji NBA lige i vodio je San Antonio Spurse do pet titula, dok je Parker osvojio četiri NBA titule pod trenerskom palicom upravo Popovicha.

Hammon je bila šest puta All-star u svojoj WNBA karijeri i vodila je Las Vegas Aces do WNBA šampionata prošlog ljeta u svojoj prvoj sezoni sa timom.

Svečana ceremonija prijema zakazana je za 12. august u Springfieldu.