Nogomet
5

Serie A: Džeko dao dva gola, Pjanić i Jajalo asistenti u pobjedama svojih ekipa

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Večerašnjim utakmicama završeno je peto kolo Serie A. Edin Džeko, Miralem Pjanić i Mato Jajalo su slavili sa svojim ekipama, Romom, Juventusom i Palermom, pobjede. Džeko je upisao dva gola, a Pjanić i Jajalo po asistenciju.

Roma je na Olimpicu dočekala novajliju Crotone i ispratila ih kući sa četiri gola u mreži.

Roma je vodila sa 2:0 na poluvremenu golovima El Shaarawyja iz 26. i Salaha iz 37. minute. U drugom poluvremenu briljirao je Džeeko sa dva gola. Najprije je iskoristio fenomenalnu asistenciju Tottija u 48. minuti, a potom ga je Salah nesebično uposlio u 57. minuti za konačnih 4:0. Gosti su mogli doći do počasnog gola u 60. minuti, no Palladino se obrukao šutiravši penal po sredini gola i Szczesny ga je pročitao i odbranio njegov šut.

Juventus je također sa 4:0 slavio protiv Cagliarija. Domaćin je poveo u 14. minuti preko Ruganija. Pjanić je centrirao, lopta se odbijala po kaznenom prostoru i došla do veznog igrača Stare dame koji je savladao Storarija. U 34. minuti pogodio je Higuain, a pet minuta kasnije Pjanić je asistirao Daniju Alvesu koji pogađa za 3:0. Četvrti gol pao je u 84. minuti kada je autogol postigao Ceppitelli.

Inter je slavio u gostima kod Empolija sa 2:0 golovima Icardija od 10. i 17. minute. Rade Krunić je presjedio na klupi za rezervne igrače domaće ekipe.

Chievo je savladao Sassuolo sa 2:1 (Rigoni 21', Castro 40' - Defrel 28'), dok je Udinese odigrao neriješeno sa Fiorentinom 2:2 (Zapata 26', Danilo 45' - Babacar 30', Bernardeschi 52' penal), dok je Palermo slavio u Bergamu kod Atalante sa 1:0 golom Nestorovskog (89'). Makedoncu je asistirao potencijalni reprezentativac BiH Mato Jajalo. Jajalo je u igru ušao u 59. minuti.

Susreti Genoa - Napoli i Pescara - Torino završeni su bez pogodaka.