Saznaje Klix.ba
113

Savez odbio žalbu: Da li je Sarajevu naplaćena i šteta koju su napravili navijači Širokog?

N. Kustura
Šteta koju su napravili navijači Širokog Brijega i šteta od Hordi zla (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šteta koju su napravili navijači Širokog Brijega i šteta od Hordi zla (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fudbalski klub Sarajevo je prošlog mjeseca uputio žalbu na odluku Nogometnog saveza BiH o plaćanju 40.000 KM za štetu koju su navodno napravili navijači Bordo tima u Trebinju, a iz kuće bh. nogometa ekspresno je stigla odbijenica, saznaje portal Klix.ba.
Sarajevo je žalbu uložilo jer je, kako saznajemo, smatralo kako pri donošenju odluke o plaćanju štete nisu uzete u obzir sve okolnosti niti su iste pravilno ocijenjene te da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Iz Bordo kluba su odmah priznali kako su manji dio nastale štete na stadionu Police u Trebinju prouzrokovale Horde zla korištenjem pirotehničkih sredstava.

Međutim, sporno im je što se u obzir nisu uzele sve javno dostupne i poznate činjenice koje se tiču prekršaja i štete, potom oslobađanje Leotara od odgovornosti iako je kao organizator utakmice napravio popust te u konačnici uzimanje u obzir samo očitovanje jedne kompanije iz Beograda.

Leotar je za manja parcijalna oštećenja koje su napravili navijači Sarajeva tražio da se sanira površina od čak 1.100 metara kvadratnih te shodno tome potražio iznos od 40.000 KM.

Nekoliko kola nakon utakmice Leotara i Sarajevo, trebinjski klub je ugostio Široki Brijeg čiji su navijači izazvali požar te napravili ogromnu štetu na atletskoj stazi, odnosno na istom mjestu gdje su prethodno Horde zla napravile četiri manja parcijalna oštećenja. Zbog toga su se u Sarajevu pitali da li oni snose troškove u svoje i u ime Širokog Brijega jer je Disciplinska komisija NS BiH odluku donijela tek u junu nakon što su odigrane obje utakmice.

Postavlja se i pitanje kako su tehničari iz Beograda koji su radili na procjeni štete u toku jednog dana dobili poziv od Leotara, potom isti dan stigli u Trebinje te također istog tog 21. aprila procijenili štetu koju je Leotar ponovo istog dana dostavio Nogometnom savezu BiH na protokol.

Apelaciona komisija NS BiH je na kraju ipak odbila žalbu FK Sarajevo smatrajući kako je zahtjev Leotara osnovan jer je šteta na atletskoj stazi nastala upotrebom pirotehničkih sredstava Hordi zla. Također su dodali kako je Loetar pravilno postavio visinu odštetnog zahtjeva od 40.000 KM smatrajući da je procjena beogradske firme koja ima certifikat opravdana.

Sarajevo nakon odluke Apelacione komisije NS BiH više nema pravo na žalbu pa će Bordo klub morati isplatiti odštetu inače im prijeti suspenzija od odigravanja narednih prvenstvenih i kup utakmica.