Nogomet
62

Sarajlija Bojan Jelovac ušao u historiju engleskog nogometa

Klix.ba
Sudija Howard Webb i Bojan Jelovac (Foto: AFP)
Bojan Jelovac, rođeni Sarajlija koji nastupa za amaterski nogometni klub Polytechnic iz Chiswicka u zapadnom Londonu, prvi je nogometaš koji je postigao gol na terenu Buckinghamske palate.

Bio je ovo prvi zvanični nogometni susret ikad odigran na terenu ispred kraljevske palate, a Sarajlija koji je glavni grad BiH napustio u ratu, kad je imao šest godina, doveo je svoj klub u vodstvo protiv nogometnog kluba Civil Service, čime je ušao u nogometnu historiju Engleske.

Ova utakmica igrala se u okviru obilježavanja 150. godišnjice postojanja Nogometne asocijacije Engleske (FA), čiji je jedan od osnivača i klub Civil Service FC.

Organizator utakmice bio je princ William, vojvoda od Cambridgea, koji je ujedno i predsjednik FA. On je igrače upozorio na početku utakmice da, ukoliko razbiju prozor na palati, morat će odgovarati kraljici.

"Bio sam šokiran kad sam postigao gol. Prije same utakmice su me pitali kako ću proslaviti gol i ja sam odgovorio da ću se pokloniti princu. Kad se to desilo, trčao sam i tražio princa. Međutim, nisam ga vidio pa sam se poklonio publici koja je gledala utakmicu", kazao je Jelovac koji se osim nogometnom bavi modelingom i trener je tenisa.

U međuvremenu, princ William je učio nogometne vještine od legendarnog Michaela Owena, noseći kopačke Waynea Rooneyja, koje je dobio na poklon. Teren za utakmicu pripreman je mjesecima, a za odličnu podlogu pobrinuo se Tony Stones, čovjek zadužen za održavanje trave na terenima Wembleyja.

Civil Service je najstariji nogometni klub na svijetu i jedini je "preživjeli" klub od 11 osnivača Nogometne asocijacije Engleske.

"Ovom pobjedom osvojili smo i tri boda", kazao je Jelovac nakon što je njegov tim slavio rezultatom 2:1. Zajedno sa porodicom, ovaj Sarajlija proveo je šest mjeseci u podrumu u glavnom gradu BiH prije nego je konvojem Crvenog križa napustio Sarajevo.

"Od skrivanja u podrumu do prvog gola na terenu Buckinghamske palate je nevjerovatan osjećaj. Ovo je bio nevjerovatan dan", kazao je Jelovac.