Nogomet
184

Sarajevo rutinski savladalo Rudar, Mladost porazila Željezničar

Piše: Edin Isanović
Sarajevo - Rudar (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Tri utakmice 6. BHT Premijer lige odigrane su u terminu od 17:00 sati. Postignuti su sljedeći rezultati: Sarajevo – Rudar Prijedor 2:0, Mladost Doboj Kakanj – Željezničar 2:1 i Travnik- Slavija 0:0.

Sarajevo – Rudar Prijedor 2:0

Bordo tim je u posljednja dva kola osvojio samo jedan bod. Stoga su u okršaju sa Rudarom bili pod imperativom pobjede. Ipak, gosti prvi prijete u 5. minuti, ali je oprezan bio Tatomirović koji otklanja opasnost. Igrao se 18. minut kada je svoj šut oprobao Rustemović. Nije bio precizan. Dvije minute poslije Velkoski je pogodio prečku iz slobodnog udarca. U 26. minuti dosuđen je jedanaesterac za domaće. Oboren je Benko, a Puzigaća je pogodio za 1:0. To je bio rezultat prvog poluvremena.

U nastavku domaći kreću snažno. U 48. minuti pogodio je Okić za 2:0. Pogodio je iskosa sa desne strane. Minut prije toga Benko je, na asistenciju Velkoskog, promašio stopostotnu priliku. Isti igrač u 71. minuti nije uspio matirati Kozića. Rezultat se do kraja nije mijenjao.Bordo tim sada ima 10 bodova i približio se vrhu tabele.

Mladost Doboj Kakanj – Željezničar 2:1

Novajlija u ligi i tim sa Grbavice odmjerili su snage u Zenici na Kamberovića polju. U oba tabora najavili su otvorenu igru. Milomir Odović bio je lišen usluga Đelmića (zbog ženidbe) i Kosorića (kartoni). Goste je bodrilo oko 300 navijača, ali su i domaći imali sjajnu podršku svojih pristalica. Igrao se 7. minut kada je Dilaver probio po desnoj starni uposlio Kovača. Ovaj dobro šutira, ali Antolović brani.U 26. minuti Blagojević puca, Hadžić brani. U 35.minuti Ramović je napustio igru zbog povrede. Zamijenio ga je Husić. Nepopularnim rezultatom 0:0 okončano je prvih 45 minuta.

U nastavku gosti kreću ofanzivnije. No, dvije prilike iz prekida nisu iskoristili. U 55.minuti Tiago iz dobre prilike šutira, a lopta odlazi preko gola. Igrao se 61. minut kada je Dilaver testirao Antolovića. Golman Željezničara bio je siguran. Ipak, dvije minute poslije Dilaver matira Antolovića za vodstvo 1:0. Nakon primljenog gola, gosti su krenuli u ofanzivu. To je ostavilo dosta prostora za kontranapade. U 77. minuti Hrelja probija po lijevoj strani i centrira, a Dilaver ponovo pogađa za 2:0. Samo tri minute poslije Uzelac postiže sjajan pogodak za 2:1. Kokot je imao dobru priliku u 89. minuti. Hadžić je fantastično odbranio. Prva i velika pobjeda Mladosti u elitnom razredu bh. nogometa.

Travnik - Slavija 0:0

Vezirima je na megdan stigla Slavija. Travnik je izuzetno neugodan na svom terenu. U proteklih pet kola na Piroti su „pali“ Sarajevo i Čelik. Stoga su domaći očekivali osvajanje kompletnog lijena. Uvodne minute nisu ponudile ništa uzbudljivo. Jovanović nije iskoristio priliku za goste, a Dudić i Couadio za domaće. U 39. minuti Travnik je imao šansu preko Couadija koji je predriblao dva igrača gostiju. Ipak, Lučić je odbranio njegov šut kada su se našli „oči u oči“. Na odmor se otišlo kod rezultata 0:0.

Domaći su nastavili napadati u drugom dijelu. Slavija se odlučila na kontranapade. Veziri su stvarali prilike, ali nisu uspjeli pronaći put do gola Slavije. Gosti su u 90.minuti imali sjaju priliku, ali je ostalo konačnih 0:0.