Nogomet
89

Sarajevo ima najmlađu i najskuplju ekipu, a Široki najstariju s kapitenom Wagnerom na čelu

Piše: D. B.
Wagner (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Wagner (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Široki Brijeg je s prosjekom od 28,1 godinu najstarija ekipa Premijer lige BiH, a kapiten i najbolji strijelac u historiji bh. prvenstva sa 119 golova (jesenas je još osam puta bio strijelac) Santos Lago Wagner s 39 godina najstariji nogometaš lige.

Plavo-bijeli su jedina ekipa koja jesenas nije poražena pred svojim navijačima, ali s Pecare, zahvaljujući četiri remija, ipak nedostaje osam bodova, dok je po gostujućem učinku Široki tek osmi, uz šest poraza. Sve skupa bilo je dovoljno za sedmo mjesto nakon 18 kola s 26 bodova.

Najskuplji igrač Plavo-bijelih je 23-godišnji Stipo Marković, čija vrijednost na tržištu iznosi 500.000 eura.

Ukupna vrijednost 22 nogometaša Širokog Brijega procijenjena je na 6,1 milion eura.

Najskuplju ekipu ima Sarajevo, a vrijednost igrača je procijenjena na 11 miliona eura. Najskuplji igrač tima s Koševa, ali i kompletne lige je Haris Duljević, čija se vrijednost na tržištu procjenjuje na 1,6 miliona eura. Bordo ekipa je ujedno i najmlađa s prosjekom od 24,3 godine. Polusezonu je završila na drugom mjestu sa 32 boda uz devet pobjeda, sedam remija i dva poraza.

Drugu najvredniju ekipu u ligi ima Željezničar, a ona na tržištu ukupno vrijedi 8,53 miliona eura. Najskuplji je napadač Ivan Lendrić koji vrijedi 750.000 eura. Prosječna starost igrača iznosi 25,6 godina.

Aktuelni prvak BiH iz prošle sezone te jesenji prvak iz ove sezone Zrinjski posjeduje ekipu vrijednu 7,9 miliona dolara. Najskuplji igrač Plemića je Jasmin Mešanović koji vrijedi 700.000 eura. Mostarski klub je pauzu dočekao na prvom mjestu na tabeli s 38 bodova, a upisao je 11 pobjeda, pet remija i dva poraza.

Vitez ima najskromniji sastav procijenjen na 2,4 miliona eura, a nalazi se na devetom mjestu s 20 osvojenih bodova. Vitežani su upisali po pet pobjeda i remija te osam poraza.

Za nastup u Premier ligi BiH registrovano je 312 nogometaša, od toga 80 stranaca, a ukupna tržišna vrijednost svih nogometaša prema Transfermarktu je 67,58 miliona eura.