Nogomet
109

Santini želi biti selektor Zmajeva: BiH može na Euro, o navijačima priča cijela Evropa

Piše: D. B.
Jacques Santini
Jacques Santini
Francuski nogometni stručnjak Jacques Santini je prije dva dana aplicirao za funkciju selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Osvajač francuske lige i kupa sa Lyonom te Kupa konfederacija sa francuskom reprezentacijom ekskluzivno je za Klix.ba otkrio motive svoje kandidature.

"Istina je da su me moji zastupnici kandidovali u Nogometnom savezu BiH i istina je da sam zainteresovan za tu funkciju. Iako u ovom trenutku, kao i prethodnih godina, imam ponude iz Francuske, Turske i istočnih zemalja, zanimljiva mi je reprezentacija Bosne i Hercegovine, jer sam je pratio i znam da uprkos lošem početku u kvalifikacijama može naći svoje mjesto na Euru 2016", rekao je Jacques Santini.

On tvrdi da, ukoliko postane selektor, može 'izvući' Zmajeve iz nezavidne situacije i odvesti ih na EP u Francusku.

"Da nisam uvjeren u uspjeh, ne bih se ni kandidovao. Također, da ne znam da Bosna i Hercegovina u svojim redovima ima izuzetne profesionalce koji su spremni poštovati trenera i zajedničkim radom napraviti rezultat, također se ne bih kandidovao. Nisu zanemarivi ni vaši navijači, o kojima priča cijela Evropa", kazao je bivši francuski selektor.

Santini je ostvario kontakt sa NSBiH i prema njegovim riječima je u užoj konkurenciji za funkciju selektora. On bi već u ponedjeljak mogao doći u Sarajevo.

"Moji zastupnici su dobili nezvaničnu informaciju iz NSBiH da imam najbolju biografiju i najveći selektorski i trenerski uspjeh među preostalim kandidatima i da sam u užoj konkurenciji za izbor. Za sada me još uvijek niko nije zvanično kontaktirao, ali sam spreman doći već u ponedjeljak u Sarajevo i razgovarati sa predstavnicima Nogometnog saveza BiH. Možemo se naći i kod mene u Lyonu, meni je svejedno, ali je važno da otvoreno jedni drugima ponudimo svoje uslove rada", izjavio je Santini.

Francuski stručnjak tvrdi da zna kakva ekonomska situacija vlada u našoj zemlji i uprkos tome smatra da je dogovor između njega i NSBiH moguć.

"Svjestan sam da BiH nema novca koliko imaju arapske ili neke azijske zemlje koje me kontaktiraju, ali opet kažem, važno je da sjednem sa ljudima iz NSBiH i otvoreno popričam o uslovima, kao i da čujem šta oni imaju reći", završio je Santini.

Ime novog selektora reprezentacije BiH bit će poznato 11. decembra.