Goal.com
0

“Šahtar za sve može zahvaliti Srni”

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometni portal Goal.com u svom njemačkom izdanju igračem finala posljednjeg Kupa UEFA-e proglasio je Darija Srnu.

Hrvatski reprezentativac i kapetan Šahtara, koji je nakon produžetaka u Istanbulu pobijedio njemačkog Werdera 2-1, po mišljenju autora teksta na internetskom portalu najzaslužniji je za prvi evropski naslov u historiji kluba iz Donjecka.

“Šahtar može mnogo zahvaliti jednom čovjeku - Dariju Srni. Njegovim je nogama utakmica odlučena, njegov doprinos u utakmici nevjerovatan. Ne samo da je imao snage za jak udarac na kraju utakmice, već je 120 minuta bio neprelazan za Werderove nogometaše kojima je pod kraj susreta ponestalo daha. I tada je Hrvat bio marljiv.”

“No nije to bilo sve što je ovaj veznjak napravio, imao je daleko više dodira s loptom od ostalih. Tačno 147 puta Srna je imao loptu u nogama, naprimjer Torsten Frings udario ju je tek 71 puta, Özil 67, a Niemeyer 55 puta.”

“Od 93 dodavanja 87 mu ih je bilo preciznih, što iznosi genijalnih 97 posto.”

“Bila je ovo možda i najvažnija utakmica u Srninoj karijeri, a sve što je u ovoj večeri napravio bilo je izvrsno. Kup UEFA-e ide u Ukrajinu, a Srna se posljednji smije. A, onaj ko se zadnji smije, poznato je, smije se najslađe”, završava Goal.com.