Nogomet
17

Analiza / Šahovsku partiju Santosa i Nawalke morali su odlučiti penali, Portugalu se vraća izgubljeno

Piše: Ivan Stojković
Čast da otvore četvrtfinalni program na ovogodišnjem Euru imale su reprezentacije Poljske i Portugala. Ekipe koje su do najboljih osam reprezentacija na kontinentu došle nakon 120 minuta borbe (Poljaci su šutirali i penale u svom meču osmine finala) ponovo su morale da prolaze kroz taj scenario. Portugal je, kao i u prethodnom meču nokaut faze, golom Quaresme došao do polufinala.
Foto: EPA
Foto: EPA

Gledali smo jedan duel jako organizovanih i disciplinovanih protivnika, pa je sa taktičke strane bilo zanimljivo pratiti duel Nawalke i Santosa.

Selektor Poljske držao se svog uobičajnog sastava i formacije te nije ništa mijenjao u odnosu na prethodne utakmice pa su Poljaci igrali u svom uobičajnom 4-4-2 sistemu.

Sa druge strane, Santos se odlučio za neke promjene. U odnosu na meč sa Hrvatskom, umjesto Guereira mjesto na lijevom beku zauzeo je Eliseu, a ponovo su prednost u startnih 11 dobili Cedric i Adrien Silva, pa su Moutinho i Vierinha, koji su bili standardni u mečevima grupne faze, ponovo ostali na klupi. Valja napomenuti da je Portugal meč počeo u sistemu 4-3-3 da bi kasnije Santos promijenio u 4-4-2, o čemu će biti riječi.

Početni sastavi
Početni sastavi

Poljaci ponovo odlični u igri bez lopte

Kao i u dosadašnjem toku turnira, Poljska je izvrsno izgledala u fazi odbrane. Odlična pokrivanja, markiranje postora i zatvaranje leđa saigraču te vrhunska kompaktnost i sinoć su bili na visokom nivou. Nawalka je ponovo sjajno postavio svoju ekipu u defanzivnoj fazi i Poljska je svojom defanzivnom postavkom često gušila prostor Portugalcima za progresiju te im zatvarala sva moguća rješenja i tjerala ih na resetiranje napada ili duge lopte.

(fotografija broj 1)
(fotografija broj 1)

Ovdje (fotografija broj 1) vidimo primjer gdje Poljska sa pet igrača u svom defanzivnom 4-4-1-1 sistemu, gdje se jedan od napadača, Milik, spušta na Williama Carvalha. Lewandowski napada Pepea i pozicijom tijela krati dodavanje ka drugom štoperu i na taj način sprječava Portugalu igru u širinu.

Milik preuzima Williama a tri vezna Poljske svojim postavljanjem blizu jedan drugog ne daju Pepeu pas u dubinu. Vidimo i kako je namjerno ostavljen prostor za pas na bok, gdje bi Cedric, ukoliko bi dobio loptu, ostao bez opcija. Bilo je jako zanimljivo vidjeti i kako je Poljska zatvarala moguće opcije za pas Portugalu kvalitetnom geometrijom i na taj način sprječavala Portugalu igru u širinu i dubinu.

(fotografija broj 2)
(fotografija broj 2)

Vidimo (fotografija broj 2) situaciju gdje Sanches ima loptu, Adrien mu se nudi po širini, Nani ulazi u sredinu da ponudi pas u dubinu, međutim Poljska sa dva trougla krati obje opcije Portugalu i na taj način ostavlja Sanchesa bez opcija.

Kao i na prvoj fotografiji, vidimo kako ovdje Kuba ostavlja prostor za pas ka Eliseuu i zatvara dubinu, puštajući pas na bok gdje bi protivnik bio zatvoren. Tokom čitavog meča Poljska odbrana je uglavnom na ove načine fantastično zatvarala Portugalu opcije i usmjeravala ih u pozicije gdje su Poljaci željeli da se igra. Nawalka je još jednom, kao i protiv Njemačke i Švicarske svoju ekipu defanzivno postavio na vrhunski način i treba mu čestitati na tome kako Poljska djeluje bez lopte.

U igri sa loptom Poljska je bezidejna

Kao i u meču sa Švicarcima, Poljska je ponovo djelovala bezidejno bez lopte. Jako loše pozicioniranje igrača, prije svega veznih koji bivaju jako daleko i, vrlo često pod krivim uglom, postavljeni od svojih štopera kada oni imaju loptu čime ih tjeraju na duga dodavanja i preskakanje igre što ih čini poprililčno predvidljivim.

Njihova krila su uglavnom zakucana za aut liniju, pa tako, čak i kada vezni igrači dođu u posjed lopte, ne nude igru u dubinu ulaskom u sredinu već ostaju široko ostavljajući svoj vezni red bez rješenja. Također, tim širokim postavljanjem ne otvaraju prostor za svoje bekove da protrče i eventualno stvore višak na bočnim pozicijama.

(fotografija broj 3)
(fotografija broj 3)

Vidimo (fotografija broj 3) kako se Krychowiak spustio između štopera koji šire igru i na taj način Poljaci prave igru sa tri igrača u posljednjoj liniji. Međutim, Adrien i Sanches se pridružuju Ronaldu u presingu i stvaraju situaciju "3v3". Milik se kao napadač spustio u sredinu, međutim ni on ni Maczynski nemaju namjeru da se pomjere i ponude odigravanje. Vidimo i Krychowiaka kako ovdje širi ruke jer se niko ne nudi zadnjem trojcu, pa je stoga Glik primoran da loptu ispuca.

Najvidljiviji i najčešći mehanizam kod igre Poljske u napadu je dovesti loptu do Lewandowskog ili Milika ili ih gađati dugim loptama, nakon čega se lopta spušta nadolazećim krilima. Ovo je nešto gdje su Poljaci sinoć dva puta "prodali" foru Portugalu i umalo da to prođe.

(fotografija broj 4)
(fotografija broj 4)

Vidimo (fotografija broj 4) kako je odigrana duga lopta na Lewandowskog, pa obzirom da Fonte ne ide u skok, Eliseu mora napustiti svoju poziciju i krenuti ka napadaču Bayerna. Lewandowski loptu spušta do Kube koji proigrava Piszczeka koji ima potpuno otvoren put ka boku obzirom da je Eliseu napustio poziciju i ušao u sredinu.

Uprkos ovoj jako dobroj ideji, sve ovo je jako malo da bi se igralo u polufinalu Eura. Možete imati koliko god želite kvalitetnu defanzivnu organizaciju, ali kada imate loptu, morate ponuditi nekoliko rješenja koji će vas učiniti nepredvidim i protivniku otežati branjenje.

Portugal ponovo mnogo oscilira u posjedu

Nevjerovatno je koliko Portugal umije da bude na jednoj utakmici i jako dobar i jako loš u igri sa loptom. Periodi oscilacija su jako zabrinjavajući i dok umiju sa jedne strane prilično dobro da budu pozicionirani i time remetiti strukturu protivnika, nemali broj puta igrači znaju stajati jako blizu jedan drugom što otežava cirkulaciju lopte a protivniku olakšava branjenje obzirom da mora da brani mnogo manji prostor nego kada su igrači šire postavljeni.

Zanimljive su bile ideje Santosa u posjedu, gdje je Portugal bivao na početku postavljen u 4-3-3 sa lažnom devetkom, obzirom da su se Mario ili Ronaldo, u zavisnosti od toga ko bi bio na poziciji napadača u datom momentu, spuštali u sredinu i pokušavali da stvore višak u sredini terena.

(fotografija broj 5)
(fotografija broj 5)

Vidimo (fotografija broj 5) situaciju gdje Eliseu ima loptu i Adrien vidi Ronalda koji kreće da se spušta u sredinu. Momentalno se Adrien pomjera ka sredini otvarajući prostor za Ronalda koji dolazi u sredinu i stvara brojčanu nadmoć u korist Portugala.

Na ovaj način, stvaranjem slobodne opcije, Portugalu je mnogo lakše da loptu prenese u narednu fazu napada s obzirom da su stvorili slobodnu opciju. U toku čitavog meča, čak i kad je Santos promijenio formaciju u 4-4-2, gdje su Ronaldo i Nani bili najistureniji, a Mario i Sanches na krilima, uvijek se neko od te prednje četvorke spuštao u sredinu u namjeri da nadjača blok Poljaka u centralnim dijelovima terena.

Ipak, nije sve uvijek išlo tako dobro i nije Portugal uvijek tako dobro bivao postavljen. Kao što sam rekao, često se dešavalo da igrači budu blizu jedan drugom i da tako ne iskoriste sav raspoloživ prostor po širini što je često znalo da zaguši prostor i igrača sa loptom ostavi bez rješenja.

(fotografija broj 6)
(fotografija broj 6)

Vidimo (fotografija broj 6) ovdje kako su se Sanches, William i Mario primakli jedan drugom na premalom prostoru što je u potpunosti olakšalo Poljacima postavku. Vidite kako su četiri igrača Poljske usko postavljena i zatvaraju igru u dubinu obzirom da niko od Portugalaca ne zauzima prostor na suprotnoj strani, pa samim tim nijedan poljski igrač ne mora da brine o tom prostoru.

Premda Santos ima prilično dobre ideje kada ekipa ima loptu, često se igrači u svim tim kretanjima znaju zagubiti i zasmetati jedan drugom što dovodi do hrpe kretnji koje, u namjeri da se negdje na terenu otvori prostor, nisu uigrane i to je segment igre na kom će Santos morati dodatno da poradi.

Santosov defanzivni mix

Portugal je defanzivno meč počeo u 4-1-4-1 sistemu gdje su za cilj imali da onemoguće spuštanja Lewandowskog i Milika iza leđa veznih igrača. Na ovaj način, Poljska uvijek stvara višak u sredini i to je nešto što je Santos znao, pa je, iza Sanchesa i Adriena stavio Williama Carvalha, koji je regulisao prostor iza njihovih leđa i preuzimao Lewandowskog ili Milika, u zavisnosti ko bi se spuštao po loptu. Upotrebljavajući igru čovjek na čovjeka u sredini terena, Portugal je onemogućio Poljskoj da u sredini stvori višak i da ima slobodnu opciju u sredini.

(fotografija broj 7)
(fotografija broj 7)

Glik kreće u sredinu sa loptom i Krychowiak i Maczynski se nude kao rješenja. Iza leđa Sanchesa i Adriena, koji izlaze na vezne Poljske, nudi se Lewandowski, ali William to vidi i izlazi na Lewandowskog pa su sva tri vezna Portugala pokrili po igrača i stoga Poljska nema opciju za odigravanje.

Nakon 25, 30 minuta, Santos sistem mijenja u 4-4-2. Razlog? Poljska je u posjedu lopte uvijek ubacivala Krychowiaka između svoja dva štopera, gubeći na taj način čovjeka u sredini terena. Zbog toga, Nani je pridodan Ronaldu kako bi efektivnije pritisnuo tri poljska igrača u izgradnji poljskog napada, Renato Sanches je otišao desno, a William i Adrien su štitili prostor u sredini.

Portugalova promjena u 4-4-2 sistem (štoperi iza, van kadra) i pozicija Krychowiaka, koji se nalazi bliže defanzivnoj nego svojoj veznoj liniji (fotografija broj 8)
Portugalova promjena u 4-4-2 sistem (štoperi iza, van kadra) i pozicija Krychowiaka, koji se nalazi bliže defanzivnoj nego svojoj veznoj liniji (fotografija broj 8)

Nawalkin doktorat u markiranju Ronalda

Tokom čitavog meča, jedan od dva najbolja igrača svijeta, Cristiano Ronaldo, bio je potpuno odsječen i sa minimalno prostora oko sebe za igru. Svoj defanzivni blok, Nawalka je u mnogome pomjerao u zavisnosti od toga gdje se Ronaldo nalazi kako bi zagušio prostor oko njega. Nemali broj puta, četiri ili pet igrača nalazilo se oko kapitena Portugala ne bi li mu zatvorili sve moguće opcije po prijemu lopte.

(fotografija broj 9)
(fotografija broj 9)

Nani ovdje dobija loptu na boku i Ronaldo mu se nudi u dubinu, međutim pet Poljaka zatvaraju prostor oko njega, čineći svojevrstan "kavez" pa na taj način Ronaldo ni u jednoj opciji ne može dobiti loptu u prostoru u kojem je želio. Tokom čitavog meča, ovakav i sličan scenario su se ponavljali, gdje bi nekoliko poljskih igrača okruživalo Ronalda i zatvaralo mu prostor.

Promjene Poljaka i neistrajanje u ideji

U drugom poluvremenu, Nawalka je uočio da dva vezna igrača Portugala striktno markiraju njegove vezne igrače, pa je tako došao na ideju da proba spustiti još jednog igrača u sredinu kako bi iskoristio prazan prostor koji se tako otvara.

(fotografija broj 10)
(fotografija broj 10)

Vidimo ovdje (fotografija broj 10) kako su Maczynski i Lewandowski raširili Williama i Adriena. S obzirom da su oni branili Poljsku u sredini po principu čovjek na čovjeka, to je značilo da će ići tamo gdje i poljski vezni igrači te ih apsolutno nije zanimao prostor iza njih. Upravo tim prelaskom na 4-4-2, Santos je izgubio korektora za svoja dva veznjaka i tada su Milik ili Lewandowski mogli još češće da se spuštaju u sredinu i stvaraju višak.

Iako je djelovalo kao dobra ideja, brzo se od nje odustalo, Poljska nije željela da rizikuje, vratila se igri na duge lopte i odustala od plana koji bi im možda donio pobjedu. Da su istrajali u svojoj ideji, možda bi sada Lewandowski i društvo bili u polufinalu.

Objektivno kvalitetnija, ali sinoć ne i bolja ekipa ide dalje

Izjednačen meč, koji je riješen, kako takvim mečevima i dolikuje, nakon jedanaesteraca. Penali su lutrija, gdje često nedostatak sreće, sekunda dekoncentracije ili iscrpljenost nakon 120 minuta borbe odluče o vašoj sudbini. Uprkos tome što su ispali, Nawalka, Lewandowski, ostatak ekipe i čitav poljski narod mogu da budu ponosni na ono što je urađeno na ovom turniru.

Biti među osam najboljih na kontinentu veliki je podvig i Poljska se uspjehom na ovom turniru postavila na vrhu fudbalske mape Evrope i došla u krug reprezentacija na koje treba ozbiljno računati u budućnosti.

Sa druge strane, Portugal je bez pobjede u 90 minuta na pet utakmica na ovom turniru prošao u polufinale. Nevjerovatan podatak za kojim Portugal vjerovatno neće mnogo mariti. U fudbalu, kao i u životu, sve se vrati, pa su tako Portugalci, nakon onih silnih promašenih šansi i nesretno primljenih golova u grupnoj fazi, gdje su umesto trećeg mjesta trebali da imati barem sedam bodova i biti prvi, postali miljenici sreće tamo gdje im je najviše trebala - u nokaut fazi. Stoga, Ronaldo i društvo nastavljaju pohod ka besmrtnosti i tituli prvaka Evrope.