Nogomet
142

Analiza / Sad je jasno: Hrvatska je spremna otići do kraja

Piše: Ivan Milošević Bilušić
Kad smo u najavi za Euro pisali kako Hrvatska treba prestati živjeti u prošlosti i napraviti rezultat, nismo očekivali da će preskočiti Španiju u svojoj grupi i takmičenje nastaviti s prvog mjesta. Ne samo to, nego je Hrvatska ovom pobjedom izbjegla Italiju, Španiju, Njemačku, Francusku i Englesku te upala među timove gdje će biti favorit, po svemu prikazanom.
Foto: EPA
Foto: EPA

Kad su Španci poveli u sedmoj minuti nakon fantastične akcije mislio sam da je pobjeda nemoguća misija, ali Hrvatska se nije predala i na kraju, uz dozu sreće, preokrenula rezultat i pobijedila 2:1. Pobjeda je još impresivnija kad se uzme u obzir da je Hrvatska igrala bez Modrića, svog uvjerljivo najboljeg i najbitnijeg igrača, ali i bez Brozovića, Mandžukića, Vide i Strinića, igrača koji su startali u utakmicama protiv Turske i Češke, dok su Španci izveli najjači mogući sastav koji imaju.

Hrvatska je u utakmicu ušla u rasporedu kao i do sada, 4-2-3-1, a Španija u rasporedu 4-1-2-3.

Početne formacije Hrvatske i Španije (skica broj 1)
Početne formacije Hrvatske i Španije (skica broj 1)

Čak pet igrača promijenio je Ante Čačić za ovu utakmicu, a najveće iznenađenje je uvršatavanje Roga, inače ofanzivnog veznjaka, u sredinu terena kao pomoć Badelju. Rog je igrač koji je donio motoriku i agresivnost koja je u nekim trenucima nedostajala u ranijim utakmicama. Osim njega, Kalinić, koji je upao umjesto Mandžukića, odigrao je vrhunsku utakmicu i golom i asistencijom uz Perišića bio je najbolji igrač na terenu.

Presing postaje jako bitan faktor u igri Hrvatske

Pred početak Eura smo pisali kako bi Hrvatska mogla imati problema braneći se u dubokoj zoni, bez aktivnog igranja presinga, ali u ove tri utakmice upravo je presing jedno od bitnijih oružja koje koristi hrvatski selektor Čačić kako bi omeo protivnika u iznošenju lopte i uhvatio ga nespremnog. Podsjetimo, oba gola protiv Češke pala su nakon presinga i hvatanja protivnika na krivoj nozi, u trenutku kada se priprema organizirati napad i stoji široko.

Isti slučaj gledali smo i u utakmici protiv Španije, samo što je Furija puno teži zalogaj od ranije spomenute Češke. Iako je bilo trenutaka kad su stvari funkcionirale odlično - udarac Kalinića, prečka Rakitića - upravo je probijanjem prve linije presinga Španijaa napravila višak i u nastavku akcije poentirala. Španija je ekipa koja zna kako igrati protiv presinga. Njeni igrači su navikli iznositi loptu kroz posjed sa svoje polovice i to je nešto što je prilično teško zaustaviti. Fotografija broj 1 uhvaćena prije prvog gola bolje će pokazati o čemu se radi:

Loš presing Hrvatske (fotografija broj 1)
Loš presing Hrvatske (fotografija broj 1)

Za razliku od prošlih utakmica, ovdje Hrvatska nije markirala protivničkog zadnjeg veznog, u ovom slučaju Busquetsa. Umjesto toga, Rakitić i Kalinić napali su stopere, Ramosa i Piquea, što je za posljedicu imali to da je Busquets bio potpuno sam. Kad mu je u pomoć došao i Iniesta na kojeg je zakasnio Rog, u dva dodavanja pukao je Hrvatski presing i ispalo je ukupno pet igrača. U nastavku akcije Badelj se odlučio fokusirati na Busquetsa, iako je daleko od njega, a Silva i Fabregas su imali situaciju dva na jedan protiv Vrsaljka koji nije mogao izaći prema Fabregasu da ne ostavi veliku rupu iza svojih leđa u koju Silva može utrčati. Nekoliko dodavanja poslije, bilo je 1:0 za Španiju.

Višak u sredini (fotografija broj 2)
Višak u sredini (fotografija broj 2)

Španija kontrolira sredinu, a time i ritam utakmice

Nakon pogotka, Španija je zagospodarila terenom, a Hrvatska se sve češće povlačila na svoju polovicu u dublju, zonsku obranu, u rasporedu 4-4-2. Rakitić i Kalinić postali su praktično dodatni veznjaci koji su nastojali blokirati protok lopte kroz sredinu, krila su duplirala bokove, a Rok i Badelj igrali su centralno.

Zapravo, najveći razlog španske dominacije je višak igrača u centralnim zonama u odnosu na igrače Hrvatske. Hrvatski selektor odlučio je duplirati bokove Perišićem i Pjacom što je dobro funkcioniralo, ali je zato Hrvatska imala igrača manje u sredini terena.

Hrvatska zona u rasporedu 4-4-2 (fotografija broj 3)
Hrvatska zona u rasporedu 4-4-2 (fotografija broj 3)

Silva, Fabregas, Iniesta, Nolito i Morata operirali su u centralnim zonama i bez problema kontrolirali posjed i ritam utakmice. Međutim, bez obzira na kontrolu, Španija nije stvorila puno šansi jer nisu imali igrača u završnici, osim povremeno Nolita.

Kontrola centralnih pozicija dok bekovi daju širinu (skica broj 2)
Kontrola centralnih pozicija dok bekovi daju širinu (skica broj 2)

Onda, krajem prvog poluvremena uslijedio je šok za Špance. Perišić na lijevom boku fantastičnim lažnjakom vara Juanfrana, ubacuje u sredinu gdje se Kalinić ubacuje ispred Ramosa i fantastično petom zabija za 1:1.

Drugo poluvrijeme donijelo je pad inteziteta igre

Taj rezultat je i dalje vodio Španiju dalje s prvog mjesta u grupi i početkom drugog poluvremena oba selektora ostaju vjerni početnim sastavima. Međutim, intezitet igre je pao, Španci nisu više agresivno pritiskali zadnju liniju odbrane Hrvatske i činilo se kako su zadovoljni ovim što imaju.

U 60. minuti Del Bosque prvi mijenja. Ulazi defanzivni vezni Bruno Soriano umjesto krilnog napadača Nolita i time Španija gubi zapravo jedinog igrača koji je u ovoj utakmici davao dubinu ekipi. Očito je bila ideja dobiti igrača više u sredini koji bi rasteretio Busquetsa u organizaciji igre, ali i pomogao mu kod eventualnih kontranapada Hrvatske, posebno preko bokova, jer je Španija i dalje svoje bekove država visoko u polju protivnika.

Kad je u 72. minuti sudija dosudio kazneni udarac činilo se da je priča završena. Loptu je u ruke uzeo Ramos, napravio kratak zalet, malo zastao i promašio. Tačnije, sjajno je, iako na rubu pravila, reagirao Danijel Subašić i ostavio Hrvatsku u igri.

Perišić na raketni pogon

Novi šok za Špance uslijedio je u 87. minuti. Nekoliko je stvari koje su tu pošle po zlu za Del Bosqueove igrače, a bolje ćemo ih objasniti u sljedećim fotografijama.

Gotovo cijela ekipa Španije visoko u polju (fotografija broj 4)
Gotovo cijela ekipa Španije visoko u polju (fotografija broj 4)

Dakle, 86. je minuta utakmice, rezultat vodi Španiju dalje s prvog mjesta u gupi, a podigli su čak šest igrača visoko naprijed. Interesantna je i pozicija Busquetsa koji je ovdje zapravo dodatni ofanzivni veznjak. Ovakva postavka, gdje su oba beka visoko i gdje ti je najbolji zadnji vezni gotovo na poziciji napadača, neshvatljiva je uzimajući u obzir rezultat, minutu utakmice i za Špance pozitivan kontekst.

Sama akcija nije bila loša, Soriano je odigrao za Busquetsa, ovaj iz prve za Aduriza kojeg fantastično blokira Srna, ali ono što je uslijedilo poslije lansiralo je Hrvatsku na prvo mjesto u skupini.

Kalinić se izvlači po loptu nakon čega odigrava za Perišića (fotografija broj 5)
Kalinić se izvlači po loptu nakon čega odigrava za Perišića (fotografija broj 5)

Prvo je Pjaca odlično odigrao prema Kaliniću koji se izvukao po loptu, daleko od Piquea i Ramosa, a u isto vrijeme je Perišić krenuo naprijed u punom šprintu u rupu koja je nastala odlaskom Juanfrana naprijed.

Nakon toga se Kalinić okrenuo, povukao loptu naprijed i odigrao za Perišića koji ostaje sam s Piqueom jedan na jedan i nakon driblinga loptu sprema u prvi ugao De Geinog gola. Perišić je kod ovog gola u šprintu prošao gotovo 60 metara i imao snage za završni udarac.

Nevjerojatno je zapravo da je Španija ostavila ovoliko prostora u završnici utakmice. Cijelo drugo poluvrijeme su igrali kao da su zadovoljni s neriješenim rezultatom, a onda su u 87. minuti u napad poslali gotovo sve igrače, a oba beka podigli jako visoko.

Hrvati se nisu bunili i uzeli su ponuđeno, pobijedili su i sad ih čeka poprilično lakši žrijeb nego što bi bio da su ostali drugi u grupi. Nakon ove tri utakmice ostaje dojam da bi imali što reći i u susretima sa Njemačkom, Francuskom ili Italijom, ali siguran sam da se neće žaliti na trenutnu situaciju. Slovačka, Švicarska, Belgija, Vels i ostali sigurno nisu nepremostive prepreke, a kako trenutno igraju, Hrvati su jedan od glavnih favorita ovog takmičenja.