Navodio na kriptovalute
14

Ronaldinho optužen za prevaru od 60 miliona dolara, prijeti mu nova kazna zatvora

K. H.
Ronaldinho (Foto: EPA-EFE)
Ronaldinho (Foto: EPA-EFE)
Jedan od najboljih nogometaša svih vremena - Brazilac Ronaldinho, suočava se s još jednim potencijalnim odlaskom u zatvor, a kako navode mediji u Brazilu, on i njegov brat optuženi su za prevaru s kriptovalutama.

Kako se navodi, oni su optuženi za provođenje takozvane "piramidalne sheme", kojom je određen broj ljudi ostao bez novca. Navodno, oni su tražili od svojih korisnika da im uplaćuju 30 dolara za vrijednost kriptovaluta, a što im je garantovalo određenu zaradu.

Ronaldinho (43) se već nekoliko puta nije pojavio na sudu u Brazilu, a pravdao je to lošim vremenskim uslovima. Tamošnje tužiteljstvo traži od njega da plati odštetu od 61,2 miliona dolara prevarenim ulagačima, koje je navukao na ulaganje svojim imidžem.

I ovo nije prvi put da slavni Brazilac ima problema sa zakonom, a podsjećamo, prije tri godine s bratom je proveo neko vrijeme u zatvoru u Paragvaju jer je pokušao ući u zemlju s krivotvorenom putovnicom.

Ronaldinhovi advokati, međutim, o ovom slučaju tvrde kako je on zapravo bio žrtva ove tvrtke i da su oni koristili njegovo ime bez douštenja, kako bi obmanuli ljude.

Njegov advokat ga je na kraju uspio izvući. Ronaldinho je tad, zbog velike popularnosti, privukao veliku pažnju medija pa mu se ništa nije dogodilo i ubrzo je pušten na slobodu.