Ponovo u Platonovoj
34

Puzigaća trener u Borcu: Moramo forsirati mlade igrače kako bismo dobili "novog Džeku i Bilbiju"

D. B.
Bojan Puzigaća (Foto: F. K./Klix.ba)
Bojan Puzigaća (Foto: F. K./Klix.ba)
Nekadašnji bek FK Borac i FK Sarajevo, Bojan Puzigaća, ponovo je u banjalučkom klubu, ali ovog puta u funkciji pomoćnog trenera prvog tima.

Puzigaća se nakon okončanja respektabilne karijere odlučio za trenerski posao, vlasnik je A licence, prva iskustva u novom poslu skupio je prije svega vodeći BSK, no sada se ponovo vratio u Borac gdje nastavlja graditi svoju karijeru.

"Radio sam kao treneru u Prvoj ligi RS, a vlasnik sam i A licence. Svakako planiram nastaviti edukaciju i rad u nogometu. Sada sam dobio šansu u Borcu, željan sam rada i dokazivanja. Borac je veliki klub, zbog toga mi je čast i privilegija da sam tu i kao trener nakon igračke karijere. Nadam se da ću i u ovoj ulozi imati uspjeha", izjavio je Puzigaća za portal Klix.ba.

On čvrsto vjeruje da je ključno dati priliku mladim igračima kako bi se pravilno razvijali, napredovali i u konačnici jačali bh. nogomet.

"Smatram da je dobro to što dva mlada igrača moraju igrati u premijerligaškim klubovima. Mnogi smatraju da to nije dobro, ali vjerujem da pogrešno razmišljaju. Mi trebamo gledati u budućnost, omogućiti mladim igračima da se razvijaju, forsirati ih kako bismo u našoj ligi opet dobili 'Edina Džeku i Nemanju Bilbiju'. Naši klubovi trebaju dati prostor i priliku djeci iz omladinskog pogona, ipak mi nismo Španija, Engleska, Italija...Kad će igrati u Premijer ligi BiH ako ne sada? Naravno, za tu priliku trebaju imati potencijal i davati sve od sebe. Nažalost, trenutno je kvalitet lige u padu", rekao je novi pomoćni trener Borca.

Zrinjski ga je pozitivno iznenadio svojim rezultatima u jesenjem dijelu prvenstva te je, prema njegovom mišljenju, zasluženo na prvom mjestu. S druge strane, razočaran je rezultatima Sarajeva.

"Zrinjski je zasluženo prvi, imao je kontinuitet dobrih igara, veoma malo oscilacija, a kad imate Nemanju Bilbiju, onda je sve jasno. Sarajevo je malo toga pokazalo s obzirom na veličinu kluba, ali je činjenica i da nemaju igrački kadar kao ranije", kazao je Puzigaća.

Osvrnuo se i na novi neuspjeh reprezentacije BiH.

"Šteta što nismo došli bar do baraža, svi smo to očekivali jer smo imali dvije utakmice na domaćem terenu, a trebala su nam samo četiri boda. Nažalost, nije bilo ni Edina Džeke, a on se pokazao ključnim mnogo puta", istakao je nekadašnji lijevi bek.

Uprkos rezultatima Zrinjskog i njegovoj impresivnoj formi, Bilbija nema mjesta u reprezentaciji BiH. Selektor Ivaylo Petev na njega jednostavno ne obraća pažnju.

"Nisam neko ko kritikuje selektora, ali što se tiče Nemanje, on je jedan od najboljih igrača u historiji Premijer lige BiH. Sjećam se kad je došao u prvi tim Borca, kako se razvijao i napredovao. Vidjelo se da će biti ozbiljan igrač. Bili smo saigrači u Borcu i Sarajevu, on je mašina za golove. Posvećen je nogometu, pravi profesionalac i to mu se vraća. Volio bih da postane najbolji strijelac u historiji lige, a to će ostvariti već sljedeće sezone", završio je Puzigaća.