Nogomet
0

Prvi puta testiranje na krvni doping

FENA
Prvi put u historiji evropskih nogometnih prvenstava u Austriji i Švicarskoj nogometaši će biti podvrgnuti i testiranju na krvni doping, saopćila je UEFA.

"Odlučili smo prvi put uvesti i testiranje krvi nogometaša na EP-u. Ne radi se ni o kakvoj sumnji da nogometaši koriste krvni doping, već smo potpisali ugovor sa Svjetskom antidoping agencijom (WADA) koji nas obavezuje da na velikim takmičenjima provodimo i takva testiranja", rekao je predsjednik UEFA-e Michel Platini.

Na EP-u 2008. bit će testirano ukupno 300 igrača iz svih 16 reprezentacija, a uz standardno uzimanje uzoraka urina, provodit će se i testovi na EPO i hormone rasta te na druge oblike krvnog dopinga.

UEFA za vrijeme trajanja prvenstva namjerava provoditi testiranja i prije početka takmičenja, u trening-kampovima reprezentacija. Svaka od 16 ekipa u trening-kampovima će biti testirana najmanje jedanput i to nasumičnim uzorkom na najmanje deset nogometaša.

Kada prvenstvo počne na svakoj utakmici će se žrijebom za doping kontrolu određivati po dva nogometaša iz svake ekipe, a UEFA tvrdi da će rezultati biti objavljeni već 48 sati nakon što uzorci stignu u UEFA-in laboratorij u Lausanni.