Dejan Ćuk
0

"Projekat nove Grbavice neće ostati samo na papiru"

Piše: Edin Isanović
Dejan Ćuk: Entuzijasta i povratnik u rodni grad
Dejan Ćuk: Entuzijasta i povratnik u rodni grad
Magistar ekonomije Dejan Ćuk, idejni tvorac projekta izgradnje nove Grbavice, za Sarajevo-x.com je izjavio kako će mnogi detalji u vezi ovog projekta biti jasniji nakon skupštine kluba zakazane za 23. decembar.

U razgovoru za naš portal Ćuk je objasnio kako je došao na ideju da se gradi novi stadion.

"To je bilo u maju ove godine, dan pred derbi sa Sarajevom. Tada je na treningu bilo prisutno oko tri hiljade navijača. Na tribinama Grbavice vidio sam mlade navijače, penzionere, pa čak i porodice sa djecom u kolicima. Svi segmenti društva bili su na jednom mjestu. Tada sam shvatio da bi svi oni došli na utakmicu da su uslovi povoljniji. Uostalom tako se na zapadu stvara novac. Ideju sam predložio ocu koji je na početku bio skeptičan. Ipak, kasnije smo razgovarali sa Amarom Osimom i Sabahudinom Žujom.Tako je i potekla priča", kaže Ćuk, napominjući kako će se na skupštini kluba donijeti zvanična odluka da se nastavi sa realizacijom započetih aktivnosti.

Očekuje se podrška Nedžada Koldže i općine

On dodaje da će se sa firmom iz Slovenije potpisati obavezujući ugovor.

"Od Općine Novo Sarajevo očekujem da podrži projekat koje će donijeti opšte dobro. Sve ću prezentirati na skupštini. Jedini problem vidim u tome što u Federaciji još nije usvojen zakon o Javno-privatnom partnerstvu. No, vjerujem da će se i to promijeniti", dodaje Ćuk.

Idejni tvorac nove Grbavice otkrio je da je došlo i do nekih izmjena u odnosu na kapacitet stadiona. Iako je, naime, prvobitno planirano da će kapacitet biti 20.000 mjeste, odluka je donesena da se ide na dodatnih pet hiljada mjesta.

"Izgradnja bi maksimalno trajala, od prvog koraka do otvaranja, tri godine. Stadion bi bio potpuno natkriven sa ugrađenim grijanjem na travnjaku. Sve bi se radilo po stadardima UEFA-e, jedan navijač, jedan kvadrat. Važno je istaći da bi 60 posto otpadalo na strukturu stadiona, 20 posto na krov, dok bi preostalih 20 posto činili teren i infrastruktura. Predviđeno je da se napravi i 800 parking mjesta i tržni centar. Već sam govorio da bi se sa gradnjom išlo i ukopavanjem u zemlju. Otprilike oko 20 metara", kaže naš sagovornik.

Samo pozitivne reakcije

Dejan Ćuk vjeruje u projekat, a i reakcije u klubu, kao i u krugovima navijača i simpatizera Željezničara su pozitivne.

"Svi su shvatili priču i daju 300 posto svojih mogućnosti. Dakako da bi korist osim Želje imala i reprezentacija BiH koja bi vjerovatno preselila na novoizgrađeni teren. Osim toga i tim sa Koševa bi mogao koristiti ovaj stadion, naravno uz saglasnost čelnika 'plavih'. Ako dođe do realizacije projekta, a ja sam veliki optimista, mislim da će nadmašiti sva očekivanja", rekao je Ćuk, koji je osjetio potrebu da se vrati u glavni grad Bosne i Hercegovine nakon petnaest godina provedenih u Ljubljani.