Nogomet
21

Premijer liga BiH: Zrinjski novi šampion države, remi Željezničara i Sarajeva

Piše: N. Jamaković
Foto: E. M./Klix.ba
Zrinjski-Mladost (Foto: Klix.ba)
Nogometaši Zrinjskog novi su prvaci BiH u nogometu. U 29. kolu Premijer lige BiH Zrinjski je savladao Mladost na svome terenu, dok je Željezničar na Grbavici remizirao protiv Sarajeva, što je Mostarcima bilo dovoljno za naslov prvaka BiH.

Željezničar - Sarajevo 1:1

Armin Hodžić je u 26. minuti doveo Željezničar u vodstvo 1:0 protiv vječitog rivala. Hodžić je varkom izbacio Amera Dupovca, a potom zatresao mrežu nemoćnog Dejana Bandovića.

Mladen Zeljković je u 38. minuti oborio u svome 16-ercu Matu Jajala i to je bio penal za Sarajevo. Siguran egzekutor bio je Bojan Puzigaća, koji je poravnao rezultat na 1:1.

U nastavku su igrači oba tima po lošem terenu pružili požrtvovanu igru i stvorili nekoliko prilika na obje strane, ali se rezultat nije promijenio, te su Željezničar i Sarajevo podijelili bodove. Ovaj rezultat najviše je odgovarao ekipi Zrinjskog, koji je pobjedom nad Mladosti kolo prije kraja osigurao titulu prvaka BiH.

Na utakmicu u Sarajevu došli su i braća Zoran i Zdravko Mamić, koji vode zagrebački Dinamo. Navodno su na Grbavicu došli zbog dvojice igrača, Srđana Stanića iz Željezničara i Amera Dupovca iz Sarajeva.

Zabilježen je i incident kada se jedan navijač Dinama pokušao obračunati sa Zdravkom Mamićem na tribinama, ali je policija pravovremeno intervenisala i spriječila veći incident.

Zrinjski - Mladost 2:0

Plemići su poveli u 33. minuti golom Steve Nikolića koji se odlično snašao između dvojice protivničkih igrača i poentirao za 1:0. Devet minuta kasnije Aleksić je pogodio za 2:0 nakon ubačaja Crnova.

Ispostavilo se da je to bio i konačan rezultat susreta, kojim je Zrinjski došao do titule u Premijer ligi BiH. Kolo prije kraja Zrinjski ima tri boda više od drugoplasiranog Širokog, ali su Mostarci bolji u međusobnom duelu, te su osigurali prvo mjesto. Inače, ovo je Zrinjskom treća titula državnog prvaka.

Široki Brijeg - Čelik 2:0

Široki Brijeg je protiv zeničkog tima došao do vodstva u 37. minuti kada je Wagner pogodio mrežu gostiju nakon kornera Plazonića.

Domaći tim je u 54. minuti izveo lijepu akciju, nakon koje je Marić pogodio mrežu Čelika za 2:0.

Slavija - Olimpic 2:0

Karić je u 12. minuti lobovao Hamzića za vodstvo Slavije protiv Olimpica 1:0. Isti igrač je pogodio i šest minuta kasnije, za vodstvo Slavije 2:0.

Travnik - Zvijezda 3:1

Ordagić je iz penala doveo Zvijezdu u vodstvo u 25. minuti, ali su Travničani odmah došli do izjednačenja, već u narednom napadu poentirao je Dudić.

Travničani do kraja prvog dijela stižu do potpunog preokreta, Karić je u 45. minuti pogodio za 2:1.

Rezervista Nuhić doveo je Travnik u vodstvo 3:1 već u prvoj minuti drugog dijela, a šest minuta kasnije Zvijezda je ostala sa deset igrača na terenu nakon što je isključen Maksumić.

Leotar - Borac 0:5

Banjalučani su poveli u Trebinju golom Harisa Handžića u 30. minuti utakmice. Isti igrač je do kraja prvog dijela postigao još jedan gol te je Borac na odmor otišao uz prednost 2:0.

Handžić je u nastavku postigao još dva gola, ukupno četiri na ovoj utakmici, a Kunić u finišu pogodio za konačnu pobjedu Borca 5:0.

Vitez - Rudar 1:1

Smriko je u Zenici doveo Vitez u vodstvo 1:0 protiv Rudara u 38. minuti. Rudar je od 50. minute igrao sa deset igrača jer je crveni karton dobio Miloš. Ipak, Rudar je u finišu utakmice došao do izjednačenja, a strijelac je bio Pekija.

Radnik - Velež 0:2

Prvih 45 minuta u Bijeljini završeno je bez golova. Okić je doveo Rođene u vodstvo 1:0 u 47. minuti, a samo dva minuta kasnije prednost Veleža udvostručio je Hajdarović.

Rezultati 29. kola Premijer lige BiH:

Leotar - Borac 0:5 Vitez - Rudar 1:1 Radnik - Velež 0:2 Slavija - Olimpic 2:0 Široki Brijeg - Čelik 2:0 Travnik - Zvijezda 3:1 Željezničar - Sarajevo 1:1 Zrinjski - Mladost 2:0

Tabela:

1. Zrinjski 61 2. Široki Brijeg 58 3. Željezničar 56 4. Sarajevo 55 5. Velež 51 6. Borac 45 7. Olimpic 40 8. Čelik 40 9. Radnik 36 10. Vitez 33 11. Slavija 31 12. Zvijezda 31 13. Mladost 30 14. Travnik 28 15. Rudar 26 16. Leotar 9